Hideg napok után enyhülés jön

Vigyázat a korcsolyával, „gyertyás” még a Balaton

Forró Péter – 2016.01.08. 02:31 –

Tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú volt a figyelmeztetés hófúvás veszélye miatt.

 Ónos eső miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben. A tűzoltók csaknem 1500 riasztást kaptak, főleg árokba csúszott gépkocsikat kellet menteniük. Az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében – a déli országrészben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében – egyes településeken, áramkimaradás volt. Baranyában a havazás harminchét településén okozott áramkimaradásokat, mintegy 6500 fogyasztó maradt áram nélkül Pécs, Mohács és Siklós térségében. Tükörjég borította az úttestet az M7-es autópálya egy szakaszán, emiatt több baleset is történt.

A fagyos napok után melegedés várható sok csapadékkal. A nappali hőmérsékletek plusz tartományban lesznek, és az éjszakai kemény fagyok is enyhülnek valamelyest.

Bár sokan már korcsolyát húznának, de jó ha tudják: még „gyertyás” a Balatonon kialakult jégréteg. Ezért majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha acélosan, egyenletesen befagy a tó, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. Az előrejelzések szerint egyelőre kevés erre az esély.