Gömbhalmazok is rejthetik az idegen életet

A matuzsálem bolygóra figyelnek a csillagászok

Csibra Tibor – 2016.01.08. 02:25 –

A legöregebb csillagokat tartalmazó, a Tejútrendszer szélén lévő ősi gömbhalmazok hordozhatják legnagyobb eséllyel a Földön kívüli életet.

Rosanne Di Stefano és Alak Ray csillagászok egy korábbi teóriát felmelegítő újabb elmélete szerint az említett halmazokban ugyan nincsenek fiatal csillagok, amelyek magas fémtartalmukkal kedveznének a bolygók kialakulásának, de a mostani kutatások szerint az öregebb napok körül is keringenek a miénkhez hasonló, köves planéták. Di Stefano az Amerikai Asztronómiai Társaság konferenciáján felhívta a figyelmet a Matuzsálemnek elnevezett exobolygóra, amely az egyik ősi gömbhalmaz két csillaga körül kering. A szakember szerint ez komolyan felveti annak a lehetőségét, hogy abban a rendszerben több hasonló planéta is lehet.
A csillagászok elképzelése nem új, hiszen a Földön kívüli élet kutatásának kezdetén a szakma a gömbhalmazokra koncentrált, azokban valószínűsítették leginkább a bolygók jelenlétét.

Az első, Naprendszeren kívüli planétákat a kilencvenes években sikerült azonosítani, ezek száma mára már meghaladja a kétezret. A gömbhalmazokban lévő égitestek tanulmányozásában segítséget nyújtanak majd a közeljövőben felbocsátandó újabb generációs űrteleszkópok.