Emlékeztettek Horváth Csaba „hazugságára” az ingyen BKV kapcsán

„Demszky tán legdicstelenebb ciklusának” embere

Jobbágyi Zsófia – 2016.01.07. 01:30 –

Sosem állítottuk, hogy már mindent helyrehoztunk Augiász istállójában, ám vitathatatlan eredményeket értünk el – közölte tegnap a fideszes városvezetés válaszul az MSZP-s Horváth Csaba nyílt levelére, akit egyébiránt nem értenek, hogy van bátorsága „ilyen mondanivalóval előállni”.

Visszautasítja a főváros Horváth Csaba szocialista képviselő „támadó, hazug fellépését” – írta közös nyílt levelében Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, rea­gálva az ellenzéki politikus szavaira, aki szintén nyílt levélben fogalmazta meg a városvezetéssel kapcsolatos aggályait. Tarlós kifejti, csodálkoznak azon, hogy az MSZP-s képviselőnek „felelőtlen, alacsony színvonalú teljesítménye után” van bátorsága ilyen mondanivalóval előállni.

Horváth Csaba ugyanis úgy látja, Budapest ezekben a hetekben az elmúlt huszonöt év legnagyobb válságát éli, s egyebek mellett nehezményezi, hogy a főpolgármester és a miniszterelnök találkozója után elmaradt a fővárosiak „korrekt tájékoztatása”. Horváth Csaba ezért rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi többek között a közösségi közlekedés ügyében. Levelét az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetőjeként szignózta, amiről a városvezető úgy nyilatkozott: miután a Fővárosi Közgyűlésben már nem alakulhatnak képviselőcsoportok, megkérik Horváth Csabát, ne használjon olyan titulust, ami nem illeti meg, ezzel is „félrevezetve a közvéleményt”.

Tarlós és Kocsis kitért arra is, sosem jelentettek ki olyasmit, hogy „már mindent helyrehoztak” abban az „Augiász istállójában”, amit a szocialista városvezetés örökül hagyott. Azonban felelős politikusként számos tekintetben jó együttműködésben a kormánnyal – tették hozzá –, vitathatatlan eredményeket értek el Budapesten.

Elismerték, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) hosszú távú finanszírozásában valóban vannak még viták, ám emlékeztettek arra is, hogy Horváth Csaba Demszky Gábor tán legdicstelenebb ciklusának – ráadásul menet közben megbukott – főpolgármester-helyetteseként azt hazudta a fővárosiaknak, olyan jó állapotban van a BKV, hogy elérhetőnek látja az ingyenes közlekedést. Ezzel szemben hetvenhárommilliárd forint közvetlen és nyolcszázmilliárd forint belső adósságállomány fogadta az új városvezetést 2010 októberében.