Optimistább hangulatban a magyarok

Már a többség bízik az ország gazdasági helyzetének folytatódó javulásában

Baranya Róbert – 2016.01.07. 01:20 –

A megkérdezettek nagyjából fele véli úgy, hogy összességében jól fog alakulni az ország számára a 2016-os év – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Nincs protesthangulat.

3 20160107

A választók hangulatáról, az ország jövőbeni kilátásainak megítéléséről készített felmérést a Nézőpont Intézet. Elemzésükben emlékeztetnek, hogy a 2014. év végi kutatásuk alapján minden negyedik válaszoló (kereken huszonöt százalék) volt azon a véleményen, hogy összességében jól alakult az év az ország szempontjából. 2015. végén ugyanakkor már a magyarok kétötöde (negyven százalék) volt elégedett az eltelt évvel, ami egyértelmű javulást jelez. Ami a 2016-os várakozásokat illeti, az ország általános, jövőbeli kilátásainak megítélése még inkább pozitívba fordult. 2014 végén kevesebben voltak optimisták (34 százalék), mint ahányan borúlátóak (46 százalék). A tavalyi év végén viszont már egyértelműen többen voltak azok, akik szerint jól alakul majd az előttünk álló esztendő az ország szempontjából (48 százalék). A jövőbeni kilátások kapcsán mindössze az emberek közel harmada (32 százalék) pesszimista.

A Nézőpont Intézet szerint ennek kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai klíma változását. 2014 végén a kormánypártok támogatottsága mélyponton volt, ezzel szemben 2015 végére – főként a bevándorlási válság kapcsán kialakult nemzeti egység miatt – a Fidesz–KDNP tábora visszaerősödött. Összességében az általános elégedettségi szint magas, a várakozások pedig túlnyomórészt pozitívak, a kormányzás félidejéhez közelítve tehát elmondható: nincs protesthangulat az országban.

A kiemelkedően jó makrogazdasági eredmények a társadalom percepcióiba (észlelés, érzékelés – a szerk.) is beépültek – mutat rá a további adatok kapcsán az elemzés. A magyarok kétötöde szerint javult az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben (43 százalék). 2014-hez képest ez esetben is jobb az összkép, akkor még majd kétszer annyian (54 százalék) ítélték rossznak az évet az ország gazdasági helyzete szempontjából, mint ahányan javulást tapasztaltak (29 százalék).

Még jobb az emberek véleménye az ország gazdasági helyzetének 2016-ban várható alakulásáról. Több mint felük (53 százalék) szerint további javulás várható gazdasági téren, csak negyedük (26 százalék) vár jövőre visszaesést. E kérdésben egy esztendő alatt teljesen átfordult a közvélemény: 2014 végén még csak 34 százalék bízott a gazdasági sikerekben, a pesszimisták aránya 46 százalék volt.

Az Ipsos és a ZRI Závecz Research kutatócégek közös felmérése szerint személyes életüknek, közvetlen környezetüknek 2015-ös eseményeit inkább pozitívan minősítik a magyarok, az ország tavalyi történéseit azonban többségük negatívan ítéli meg. A megkérdezettek kétharmada elégedett a magánéletével, ugyanennyien nyilatkoztak pozitívan az egészségi állapotukról. A dolgozók héttizede kedvező tapasztalatokkal lett gazdagabb a munkahelyén. A felmérés szerint a lakosság 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hazánk rossz évet zárt, míg 35 százalékuk azt gondolja, sikeres évet tudhat maga mögött az ország.