Prémium jár a csődhelyzetért

Négymilliós jutalom a szocialista Schwartznak

Bán Károly – 2016.01.07. 01:13 –

Két részletben négymillió forint jutalmat szavazott meg Ajka szocialista többségű képviselő-testülete a várost 2002 óta vezető Schwartz Béla polgármesternek (MSZP) – értesült lapunk. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy néhány héttel a testületi jutalmazás után megérkezett az önkormányzathoz az Állami Számvevőszék jelentése, amely lényegében csődközeli helyzet kapcsán tett ajánlásokat.

A költségvetés hiánya tavaly kilencszázmillió forint volt, s az önkormányzat valamennyi ingatlanját jelzálog terheli már.

A polgármesteri jutalom kiváltképp azután váltott ki nagy visszhangot a Veszprém megyei városban, miután a testület a külterületi zónában jelentős telekadót vetett ki, ami különösen a vállalkozásokat sújtja – mondta névtelenséget kérő forrásunk. Névvel ellenzéki képviselők sem kívántak lapunknak nyilatkozni, mondván, nem akarnak a bíróságra járni, a polgármester ugyanis mindenkivel szemben rágalmazási pert indít. Az adóemelés a legnagyobb mértékben egyébként a Bakonyi Erőmű Zrt.-t sújtja, amely távhőt és meleg vizet szolgáltat a városnak, ám a pernyehullás miatt a szocialista városvezetés az erőművet is beperelte a város „jó hírnevének megsértése miatt”, s egymilliárd forint kártérítést is követel tőle, holott a környezetvédelmi hatóság nem állapított meg szennyezést.

Az ÁSZ jelentése szerint az Ajkai Önkormányzat 2011 és 2013 között a vagyon 12,2 százalékát felélte. A szocialisták kampányában 2014-ben Schwartz Béla a szórólapján azzal érvelt, „az isten mentse meg az ajkaikat a kormány segítségétől”, ehhez képest 2015-ben kétszer fordult a kormányhoz ilyen céllal – mondta egy helyi forrásunk szintén név nélkül, ugyanazzal az indokkal, mint amivel a helyi ellenzéki képviselők is elzárkóztak.

Ami a bíróságot illeti, 2015 elején bűnösnek mondta ki a Veszprémi Járásbíróság Schwartz Béla polgármestert három rendbeli becsületsértés miatt, amiért kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélték, egy másik ügyben pedig próbára bocsátották.

Helyreigazítás
Lapunk 2016. január 7- i számában Prémium jár a csődhelyzetért c. cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy Ajka város 2015. évi költségvetési hiánya 900 millió forint volt figyelemmel arra, hogy 2015. december 31-én Ajka városának nem volt 900 millió forint költségvetési hiánya.