A termelői árak még tovább csökkentek

Hunyor Erna – 2016.01.07. 00:56 –

Tavaly novemberben 0,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel azelőtt. Éves összehasonlításban harmadik hónapja estek az árak.

A belföldi értékesítési árak 3,1 százalékkal visszaestek, az exportárak viszont 0,5 százalékkal emelkedtek – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Közölték, az előző hónaphoz viszonyítva – négyhavi csökkenés után – minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak, a belföldi árak 0,1 százalékkal csökkentek, az exportárak 0,3 százalékkal nőttek.

A forintban számolt exportárak alakulásában az árfolyamváltozás is szerepet játszhatott: a forint az euróval szemben egy hónap alatt 0,3, egy év alatt 1,7 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont öt, illetve 18,1 százalékkal leértékelődött. A belföldi termelői árak 3,1 százalékos éves csökkenésén belül az élelmiszerárak stagnáltak: 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly novemberieknél. A járműgyártás exportárai 0,5, a számítástechnikai ágazat árai 1,1, míg a gépek és berendezések, a gyógyszerek forintban számolt exportárai egyaránt 4,8 százalékkal nőttek, és az élelmiszerek is két százalékkal drágábban keltek el külföldön.

Az Európai Unióban novemberben 0,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak októberhez képest – közölte az Eurostat.