CSOK: Várhatóan január végétől lehet igényelni a 10+10 milliót

Az Emmi külön telefonszámot tart fenn az érdeklődők számára

MH/MTI – 2016.01.06. 20:08 –

Várhatóan január végétől igényelhetik a három gyermeket vállaló családok a bankoknál a 10+10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatást - közölte a Bankmonitor alapító-ügyvezetője.

Sándorfi Balázs hozzátette, hogy Részletkérdésekben még folynak az egyeztetések – közölte Sándorfi Balász az M1-en. Hozzátette: ezek lezárását, és a feladatra való saját felkészülésüket követően tudják majd a bankok fogadni az igénylőket.

Előreláthatólag a 10+10 millió forintos támogatást hét-nyolc pénzintézet folyósítja. Ezek lefedik a magyarországi bankpiac nyolcvan-nyolcvanöt százalékát, de a kör még bővülhet - jegyezte meg az ügyvezető.

Sándorfi Balázs elmondása szerint nem fordul elő sehol a világon, hogy kihirdetnek egy rendelkezést, és bankok már négy-öt nap múlva tudják kínálni az új terméket ügyfeleiknek. A részletek egyeztetése időigényes, a nyitott kérdéseket szakszerűen le kell zárni, az új feladatra megfelelően fel kell készülni - mutatott rá.

Jelezte, hogy a 10+10 millió forintos csok igénylése a múlt évhez hasonlóan maximum harmincezer forintba kerülhet az ügyfeleknek.

A támogatásból Budapesten jelenleg egy új építésű hetvenöt négyzetméteres lakás árának fele, vidéken, például Debrecenben pedig ugyanekkora lakás mintegy kétharmada finanszírozható.

Emlékeztetett arra, hogy a támogatást azok a házaspárok kaphatják meg, akik vállalnak három gyermeket, vagy már van három gyermekük. Emellett az utóbbi esetben a házaspár egyik tagjának negyven év alattinak kell lennie. Abban az esetben, amikor már van három gyerek a családban, mindkét szülő életkora negyven év felett is lehet.

Sándorfi Balázs jelezte: az érdeklődők számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy külön telefonszámot tart fenn, amelyen tájékoztatást kaphatnak a felmerülő kérdéseikre.