Átadták a Bolyai-Díjat

Barry Simon „egy különlegesen magyar sportért” vehette át a kitüntetést

MH/MTI – 2016.01.06. 18:01 –

Átadták a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díját Barry Simon amerikai matematikusnak.

barry simon leadLovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b) átadja a 2015. évi Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat Barry Simon professzornak. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) idén hetven éves professzorának a tíztagú, magyar és külföldi matematikusokból álló szakmai zsűri az Ortogonális polinomok az egységkörön (Orthogonal Polynomials on the Unit Circle) című, 2005-ben megjelent, nagyhatású, kétkötetes művéért ítélte oda az elismerést.

A díjjal az akadémia szeretné bátorítani a kutatókat az olyan nagyszabású monográfiák hatalmas munkával járó megírására, amelyek alapvető hatást gyakorolhatnak a tudósok újabb generációira - hangsúlyozta az elismerést átnyújtó Lovász László, az MTA elnöke.

Felidézte: Bolyai János születésének 100. évfordulójára, 1902-ben alapított elismerést eredetileg a hiányzó matematikai Nobel-díj eszmei pótlásának szánták, és ugyan kitüntetettjei a francia Henri Poincaré (1905) és a német David Hilbert (1910) voltak, ezt a szerepet a kitüntetés az első világháború kirobbanása miatt nem tudta betölteni.

Az elismerést nyolc évtizednyi szünet után 1994-ben alapították újra, jelenleg ez az MTA egyetlen nemzetközi díja, amelyet ötévente adományoznak az elmúlt tizenöt évben írt legjobb matematikai munka szerzőjének. Barry Simon a hatodik, aki átvehette a huszonötezer dollár (7,3 millió forint) jutalommal és egy aranyozott bronzmedállal járó rangos elismerést. 2010-ben az orosz származású Jurij Manyin, 2005-ben Mihail Gromov, 2000-ben pedig Szaharón Selah izraeli matematikus kapta a díjat.

Pálfy Péter Pál a szakmai zsűri tagjaként méltatta a díjazottat, hangsúlyozva, hogy Barry Simon munkája egységesíti az ortogonális polinomok elméletét az operátorelmélettel, az így kapott új szemlélet pedig számos kutatási területen bizonyult gyümölcsözőnek.

Hozzátette: Barry Simon könyve, amely már megjelenése előtt is számos új kutatást ösztönzött, méltó folytatása lett Szegő Gábor magyar matematikusnak az ortogonális polinomokról 1939-ben írt klasszikus művének.

Barry Simon az eseményen váratlan meglepetésnek és nagy megtiszteltetésnek nevezte az MTA díját, mint fogalmazott, azért is, mert az ortogonális polinomok kutatása „egy különleges magyar sport”. A matematikus külön is kiemelte Névai Pál és Totik Vilmos magyar származású kutatókat, akik fontos hatást gyakoroltak művére.

Az idén hetven éves Barry Simon matematikusi diplomáját a Harvard Egyetemen szerezte 1966-ban, majd a Princeton Egyetemen folytatta a munkát, amely akkoriban vált a matematikai fizika kutatásának fontos központjává. 1981-től a Caltech professzora, publikációinak száma meghaladja a négyszázat. 2012-ben elnyerte a legkiválóbb matematikai fizikusok munkáját elismerő Poincaré-díjat, 2015-ben pedig az Amerikai Matematikai Társaság Steele-életműdíjával jutalmazták.