CÖF-CÖKA: A liberális jogvédők kettős mércét alkalmaznak

„Elfogadhatatlan ez a hozzáállás”

MH/MTI – 2016.01.06. 17:33 –

Kettős mérce alkalmazását rótta fel a hazai libárlis jogvédőknek a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA).

A The New York Times cikke tévesen azt állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír menekült nővel szemben – emlékeztetett közleményében a két szervezet. A CÖF-CÖKA feltette a kérdést: „hol vannak ilyenkor a hazai Soros-jogvédők”?

A két szervezet álláspontja szerint kettős mérce érvényesül, ugyanis míg a magyar liberális jogvédők - a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és más szervezetek - „rendszeresen és előszeretettel kifogásolják a magyarországi börtönviszonyokat, rohannak Strasbourgba naponta”, a jogvédelmük mintha csak a terheltekre terjedne ki. Sokan azt gondolhatják, hogy számukra a büntetés-végrehajtásban dolgozók becsülete, emberi méltósága nem prioritás - tették hozzá.

Úgy fogalmaztak: ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan hozzáállás és gyakorlat, éppen ezért elvárják, hogy a liberális jogvédő szervezetek saját hitelességüket bizonyítva mindent tegyenek meg azért, hogy eloszlassák az összes kételyt a témában.

Ha nem így cselekszenek, „óhatatlanul rájuk ég annak bélyege”, hogy egyoldalúan közelítenek a büntetés-végrehajtás kérdéséhez, és mint idegen pénzekkel finanszírozott, hiteltelen és a megrendelő érdekeit szolgáló jogvédő szervezeteket tartja majd számon őket a magyar közvélemény - fűzték hozzá.

Egy ilyen helyzetben minden magyar civil jogvédő szervezetnek a leghatározottabban ki kell állnia a büntetés-végrehajtásban dolgozók becsületéért, így a CÖF-CÖKA ennek szellemében szolidaritást vállal az ártatlanul meghurcolt intézettel és annak munkatársaival - olvasható a közleményben.