Nyilvántartás kell a járművek előéletéről

MH-összeállítás – 2016.01.06. 00:59 –

Nagy segítséget, biztos tájékozódási pontot nyújt a használt autók vásárlóinak az, hogy nyilvántartást vezet majd a közlekedési hatóság a járművek előéletéről egy közelmúltban megszületett jogszabály szerint.
A regisztráció tartalmazza majd a gépkocsi forgalomba helyezése előtti, illetve az időszakos vizsgálatok alapján megállapított, javítással kapcsolatos adatokat, a futásteljesítmény mutatóit és a hatósági engedélyben feltüntetett járműazonosító információkat.

A közútijármű-előéleti nyilvántartás adatai nyilvánosan, közvetlenül elektronikus úton is lekérdezhetők lesznek, anélkül hogy igazolni kellene ennek célját, illetve jogalapját. Nem csak a majdani vásárlókat segítik ezzel: a nyilvántartott adatok statisztikai célra, egyéb statisztikai, illetve tudományos kutatási célra átadhatók és felhasználhatók lesznek. Személyazonosításra alkalmatlan módon. Jelentős vásárlói kört érinthet az újítás, tavaly ugyanis közel 550 ezer használt autó adásvételét regisztrálték, és ez 11 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi piacon már bevett gyakorlat a járművek ilyen adatainak gyűjtése, amitől a magyar szakemberek – a külföldi tapasztalatok alapján – a járművek értéktartását és a piac további tisztulását várják.