Strasbourg is igazat adott Süvegesnek

Csibra Tibor – 2016.01.06. 00:50 –

Nyolcezer euró kártérítést ítélt meg tegnap az Emberi Jogok Bírósága (EJEB) Süveges Péternek, a tescós rablóként ismert társaság ellen folytatott büntetőper elsőrendű vádlottjának.
A testület megalapozottnak találta Süveges panaszát, amely szerint az ellene folytatott, több mint tíz éve tartó eljárásban a magyar hatóságok sorozatosan megsértették emberi jogait – közölte a strasbourgi székhelyű bíróság.

A döntés értelmében Süvegesnek a magyar állam kétezer euró nem vagyoni kártérítést, valamint a vádlottnak a fogvatartása idején felvetődött hatezer eurós költségét köteles megfizetni. Az EJEB közleménye kitér arra, hogy a bíróság hosszúnak találta a több mint hatéves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tízéves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elégszer ellátogatni beteg szüleihez, s kérését többször visszautasították.

Süveges Péterék ügye nemrég hetedszer kezdődött elölről első fokon, a férfi decemberben két polgári eljárásban összesen csaknem négymillió forintos kártérítési pert nyert a büntetés-végrehajtás ellen.