Szövetségben a migráció ellen

Magyar rendőri kontingens is segíti Macedónia déli határainak védelmét

Lázin Miklós András – 2016.01.05. 03:32 –

Távol otthonuktól, ismeretlen terepen, de nem ismeretlen feladattal kerülnek majd szembe – hangoztatta tegnap Budapesten Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka, amikor elbúcsúztatta azt a harmincegy magyar rendőrt, akik a következő egy hónapban a macedón-görög határon teljesítenek majd szolgálatot.

rendörHarmincegy rendőrt indított útnak Balogh János (balra) (Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt)
A vezérőrnagy beszélt arról is, Macedónia Magyarország szeptemberi intézkedéseihez hasonlóan fizikai határzárat épített az elmúlt időszakban.

Mint kiderült, honfitársaink abban segédkeznek majd, hogy szabályozott mederbe tereljék annak a napi több ezer migránsnak az érkezését, aki balkáni államon keresztül akar Európa belsejébe jutni.
Balogh János utalt arra is, az illegális migránsok céljaik eléréséhez nemcsak az utazás nehézségeit vállalják, hanem sokszor ellenszegülnek a hatósági intézkedésnek, sőt erőszakosan lépnek fel. A tábornok szerint a megfelelő technikai eszközök és jogszabályok segítségével rendet lehet teremteni és azt fenn is lehet tartani. Közölte, ebben a macedónoknak rajtunk kívül más országok erői is segítenek.

A parancsnok arra buzdította a rendőröket, legyenek szövetségesei macedón kollégáiknak. A kontingens január 4. és február 4. között vesz részt a műveletben. Honfitársaink hőkamerával felszerelt járművekkel, terepjárókkal és kézi hőkamerákkal is támogatják a határszakasz védelmét. Tevékenységüket a macedón rendőrök irányításával, felügyelete mellett végzik.