Tízmilliárddal több marad a lakosságnál

Egy sor szolgáltatás lett ingyenes, folytatódik a bürokráciacsökkentés

Pindroch Tamás – 2016.01.05. 03:12 –

Tízmilliárdos árcsökkentést hajt végre a kormány a közigazgatásban. Tegnaptól több szolgáltatás is ingyenessé vált – erről beszélt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

03oEgyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb közigazgatás a cél – mondta Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár (Fotó: Miniszerelnökség/ Botar Gergely)
Mintegy tízmilliárd forintot hagyunk az állampolgárok zsebében az idei díjcsökkentésekkel. Azt tervezzük, hogy folytatjuk az ármérséklést – jelentette ki tegnap Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megköszönte annak a négyszázezer embernek a javaslatát, akik a kormányablakokon keresztül a tárca által meghirdetett konzultáció keretében javaslatokat tettek a díjcsökkentésekre.

Csepreghy kifejtette, tegnaptól évente négyszer ingyenesen lehet majd igényelni az erkölcsi bizonyítványt, ugyancsak nem kell fizetni a személyiigazolvány- és a lakcímkártyapótlásért és az ellopott más okmányok cseréjéért sem. Megjegyezte, az idén kezdik meg az igazolványokat egy platformon egyesítő elektronikus kártya kiosztását.

Tegnaptól a jogosítvány első alkalommal való kiállítása és a névváltozás, családiállapot-változás miatt bekövetkezett okmánycsere is ingyenes. Díjmentessé vált a diák- és pedagógusigazolvány kiállítása. Ugyancsak ingyenes lett a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés, illetve a mozgáskorlátozottak parkolásiigazolvány-pótlása. Kiemelte, a háromszáz négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra csak bejelentési kötelezettség érvényes, nem kell építési engedélyt kérni. Emellett egyebek mellett az adóhatósági nyilatkozatok, igazolások kiállítása is ingyenessé vált, ahogyan a vállalkozói igazolvány kiadása is, és illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratokat. Mint folytatta, ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidőre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik.

Csepreghy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavalyi bejelentését megerősítve elmondta, jelenleg kétszáznegyven kormányablak működik, a tervek szerint ez a szám harminccal lesz több az év közepére. Január 15-től az itt elintézhető hivatalos eljárások száma hatszázharminc, az év végére pedig ezerre emelkedik.

A Fidesz szerint a bürokráciacsökkentés nemcsak az okmányok cseréjét teszi egyszerűbbé, hanem az otthonteremtést is. Közleményükben hangsúlyozták: az otthonteremtési program részeként egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lesz az új ingatlanok építési engedélyezési eljárása. Emellett az új lakások, házak építése, illetve vásárlása esetében a lakásépítési áfa 27 százalékról öt százalékra csökkent.


Nyolc nap a személyi

Január 1-jétől már az új típusú személyazonosító igazolványt kérhetik az állampolgárok az okmányirodákban, ahol tegnap délelőtt tíz óráig ezernyolcszáz kérelmet regisztráltak. Az új személyazonosító igazolványokat nyolc nap alatt készítik el, szemben az eddigi húsznapos határidővel. Az új okmányról leolvashatók majd a jelenlegi személyi igazolványon látható adatok is, de emellett olyan magas biztonságú tárolóelemet építettek bele, amely nyilvántartja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjlenyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.
(CST)