„Ne Varsó kontójára legyen Berlin az unió fő kórusvezetője”

Waszczykowski támogatná a brit követeléseket a NATO-jelenlétért cserébe

Máté T. Gyula – 2016.01.05. 02:52 –

Visszafogottságra kérte Berlint a lengyel külügyminiszter, aki nemcsak a kritikák miatt, hanem azért is neheztel a német vezetésre, mert akadályozzák a NATO-jelenlétet Lengyelországban. Witold Waszczykowski közölte, a NATO-nál közbenjárásért cserébe támogatnák a brit reformtörekvéseket.

WaszczykowskWitold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (Fotó: Reuters/Kacper Pempel)
„Kívánatos lenne, ha a németek valamivel megértőbbek lennének a politikai helyzetünket illetően” – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a német Bildnek nyilatkozva. A tárcavezető szerint a lengyelek tisztában vannak azzal, hogy „az európai kórusban” Németországé a „döntő hang”, ugyanakkor jó lenne, ha mindez nem a „lengyelek kontójára” történne. „Azért kell önöknek Lengyelország, hogy ütközőzóna legyen önök és Oroszország között? Vagy hogy olcsó munkaerőt szállítson? Vagy hogy a német konszernek beszállítója és meghosszabbított munkapadja legyen? Avagy mi, lengyelek a nagy gazdasági különbségek ellenére Németország partnereinek számítunk, legalábbis ami a problémák megoldását illeti Európának ezen a felén?” – vetette fel Waszczykowski.

A Jog és Igazságosság (PiS) új, nemzeti konzervatív kormánya sok bírálatot kapott az Európai Unióban az alkotmánybíróságról szóló törvénymódosítás és a médiatörvény módosítása miatt. Vasárnap jelentették be, hogy az Európai Bizottság január 13-án tanácskozást tart a lengyel jogállamiság helyzetéről. Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke korábban aggályait fejezte ki Varsónak az alkotmánybíróságról szóló törvény miatt, amelyet azonban Andrzej Duda államfő aláírt, s ezt Brüsszelben úgy értelmezték, hogy figyelmen kívül hagyta a szavaikat. Vasárnap Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos odáig ment, hogy a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítását és Varsó felügyelet alá helyezését sürgette Brüsszeltől. Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német néppárti (CDU) elnöke tegnap azt nyilatkozta, hogy szerinte az ideológia fontos szerepet játszik a lengyel kormányban, ahol egy konzervatív egyházi irányzat a kimondott nacionalizmussal találkozik. „Az EU számára ez más dimenziójú kihívást jelent, mint Magyarország esetében, ahol a hatalmi politikát folytató Orbán Viktorral a nézeteltérések ellenére legalább mindig lehet beszélni”.

Waszczykowski azt is kifogásolta, hogy bár Lengyelország tizenhat éve a NATO tagja, biztonsági helyzete messze elmarad Nyugat-Európáétól. Az egyenlőtlenség megszüntetése érdekében szerinte NATO-csapatokat kell állomásoztatni Lengyelországban, a németek azonban ezt évek óta akadályozzák, mert nem akarják provokálni Oroszországot. A NATO-jelenlét központi szerepet játszik a lengyel külpolitikai törekvésekben, erre utal az is, hogy a tárcavezető a Reutersnek adott interjúban azt mondta, Lengyelország hajlandó lenne engedni Nagy-Britanniának az EU-tagországokból érkező munkavállalók jogainak korlátozását célzó követeléseiben, ha London cserébe támogatná a NATO-erők közép-európai jelenlétét.