Kemény hónapok elé néz Európa

Távolról sem a migrációs válság a holland soros elnökség egyetlen problémája

Őry Mariann – 2016.01.05. 02:49 –

Az Európai Unió és a most kezdődő holland soros elnökség előtt álló hét, összefüggő problémakört vizsgálta elemzésében a holland NRC Handelsblad. Az Ukrajnával való társulásról szóló holland népszavazás könnyen összeurópai kérdéssé válhat.

Rendkívül nehéz helyzetben vette át január elsején az uniós soros elnökségét Hollandia. Az NRC Handelsblad elemzésében sorra vette a hét legnagyobb problémát, amellyel a hollandok szembe kell nézniük a következő fél évben. Vitathatatlanul a bevándorlási válság fogja meghatározni az elnökséget, a probléma súlyára tekintettel a holland elnökség bevezeti, hogy az uniós bel- és igazságügyi miniszterek nem negyedévente, hanem havonta fognak egyeztetni.

A migrációs válsággal kapcsolatban került nyomás alá a schengeni övezeten belüli határmentesség is. Legutóbb Dánia és Svédország határán vezették be újra az útlevél-ellenőrzést, a schengeni szabályoknak megfelelően erre hat hónapig van lehetőség, de kivételes esetekben, az uniós országok hivatalos döntésével két évre meghosszabbítható.

Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait a migrációs válság kezelésében nyújtott segítségükért cserébe ajánlotta fel az EU. Az elemzés szerint a törököknek megítélt hárommilliárd eurós segítség és a vízumkönnyítés ígérete „lehetséges aknamező”.

A negyedik fontos kérdés a „brexit”, a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló, 2017-ig kiírandó népszavazás és az azt megelőző tárgyalások. Az eredeti tervek szerint Londonnak és az EU-nak már december végéig megállapodásra kellett volna jutnia, de végül kitolták a határidőt idén februárra. A lap szerint Nagy-Britannia olyan új feltételekkel maradna uniós tag, amilyeneket a szerződések jelenleg nem tesznek lehetővé.
Saját ügyük is van a hollandoknak, április hatodikán ugyanis civil kezdeményezésre népszavazást tartanak az Európai Unió és Hollandia társulási szerződéséről. A kezdeményezők – a GeenStijl (Stílus nélkül) című blog és civilszervezetek - szerint politikai vetülete is van a gazdasági megállapodásnak, hiszen idővel az EU bővítéséhez is vezethet, erről pedig meg kell kérdezni az embereket. Amennyiben a hollandok nemmel szavaznak, az a lap szerint politikai folyamatokat indíthat el az EU-ban. Igaz, a társulási szerződés fontos részei már életbe léptek, és csak egyhangúlag lehetne érvényteleníteni.

Az elnökség előtt áll még az utasadatok megosztásának és a fegyverkereskedelem szabályozásának kérdése is, valamint az Oroszország elleni uniós szankciók. Még a holland elnökség alatt esedékes lesz a büntetőintézkedések újratárgyalása, a lap szerint korántsem biztos, hogy könnyű lesz megegyezniük a tagállamoknak.

Hivatalosan – ahogy a kínai Hszinhua hírügynökség elemzése rámutatott – az elnökség prioritásai a migráció, a nemzetközi biztonság, a munkahelyteremtés és a gazdasági stabilitás, valamint az előremutató klíma- és energiapolitika. A Hszinhua szerint az unió problémái nagyon súlyosak, a tagállamok közti szolidaritás viszont elég gyenge, a holland elnökségnek tehát békítő feladata is lehet.