Sorra vezetik be a határellenőrzést

Milos Zeman: Az iszlamistáknak nincs elég erejük egy háborúra, a migrációs hullámmal akarják hatalmukba keríteni Európát

Őry Mariann – 2016.01.05. 02:46 –

Svédország után Dánia is bevezette a határellenőrzést a migránsok útvonalán. A havazás ellenére is ezrek érkeznek naponta, a cseh államfő szerint a Muszlim Testvériség szervezkedik a háttérben.

migránsokA hideg időjárás ellenére is migránsok százai érkeznek naponta a görög partokra (Fotó: Reuters/Alkis Konstantinidis)
Lépésről lépésre vége lehet a migránsok szabad mozgásának a schen-geni övezeten belül. A svéd parlament decemberi döntésének értelmében tegnaptól a svéd hatóságok ellenőrzik a Dániából az Öresund-tengerszoroson keresztül vonattal, busszal és kompokon érkezők útlevelét. Akinek nincs beutazásra jogosító okmánya, visszafordíthatják a határról. Nem késlekedett a dán válasz, Lars Lokke Rasmussen kormányfő tegnap bejelentette, hogy visszaállítják az ellenőrzést a dán–német határon. Mint mondta, „ez egyáltalán nem örömteli pillanat”, de súlyos következményekkel járhat az eddig tranzitországnak számító Dánia számára, ha lezárulnak az utak a többi észak-európai országba. „Ha az Európai Unió nem képes megvédeni külső határait, akkor egyre több ország lesz kénytelen ideiglenesen visszaállítani a határellenőrzést” – jegyezte meg.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője szerint „nem A és B ország határán található a megoldás a menekültválságra”, hanem közös európai megoldásra van szükség. A berlini belügyi tárca kiemelte, hogy a svéd és dán intézkedések is összhangban vannak a schengeni szabályokkal, ősszel Németország is újra bevezette az ellenőrzést az osztrák határon. A tárca szerint naponta száz-háromszáz migráns lép át Németországból Dániába. A migrációs nyomás Németországban sem mentes a feszültségtől. A menekültszállások elleni atrocitások, illetve az ott, a menedékkérők között kitört tömegverekedések már mindennaposnak számítanak. A Frankfurttól nem messze fekvő Dreiechben hétfőre virradóra többször is belőttek egy menekültszállás ablakán, az egyik lövedék eltalált egy 23 éves alvó menedékkérőt, akit azóta már kiengedtek a kórházból. A hatóságok egyelőre nem tudják, kik és miért támadtak.

Eközben a zord időjárás ellenére sem csökken a migrációs nyomás. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint vasárnap csaknem háromezren lépték át a szerb–horvát határt.

A Blic szerb napilap eközben arról tájékoztatott, hogy a migránsválság kezdete óta Szerbián hatszázezer migráns vonult át. Aleksandr Vulin szerb szociálisügyi miniszter kiemelte, országa egy bizonyos számú migránst be tudna fogadni, számokat azonban nem kívánt közölni, mert – mint mondta – azok számos tényezőtől függnek.

Milos Zeman cseh elnök a közszolgálati rádióban arról beszélt hétfőn, hogy a marokkói külügyminisztertől, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető politikusától származó információi szerint a Muszlim Testvériség szervezi az Európába irányuló illegális bevándorlást, „inváziót”. „Az iszlamistáknak ahhoz nincs erejük, hogy háborút indítsanak Európa ellen. Ahhoz azonban elég erősek, hogy hatalmas migrációs hullámot indítsanak el, és ennek segítségével hatalmukba kerítsék Európát, ahogy az ma már valóság néhány nyugat-európai nagyvárosban, ahol a rendőrség éjjel fél kimenni az utcára” – fogalmazott.