„Folytatjuk a dzsihádot”

Iszlám Állam: Lerohanjuk az Egyesült Királyságot

Tóth Loretta – 2016.01.05. 02:38 –

Állítólagos „brit kémek” kivégzését bemutató, Nagy-Britanniát fenyegető videót tett közzé vasárnap este az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport.

A felvételen egy tökéletes angolsággal, brit akcentussal beszélő álarcos férfi azt üzeni David Cameron brit miniszterelnöknek, hogy Nagy-Britannia el fogja veszíteni az Iszlám Állam ellen viselt háborúját „ugyanúgy, ahogy az iraki és az afganisztáni háborút is elvesztette”.

A brit népet megszólítva a beszélő közli, hogy „az Iszlám Állam, a mi országunk fennmarad, folytatja a dzsihádot, áttöri a határokat, és egy nap lerohanja a ti országotokat, amelyet a saría (az iszlám jogrendszer) előírásai szerint ural majd”. A felvételen ezután öt, narancssárga rabruhába öltöztetett férfit agyonlőnek egy sivatagi helyszínen. A videón beszélő férfi szerint a megölt öt ember „Nagy-Britanniának kémkedett”.

A BBC által vasárnap este megszólaltatott stratégiai elemzők szerint lehetséges, hogy az új videofelvételen beszélő álarcos férfi az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, brit állampolgárságú kivégzőjének „utódja”.

A Reuters hírügynökség tegnap arról számolt be, hogy a terrorszervezet fegyveresei megtámadták esz-Szidr olajkikötőjét Líbiában. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg a támadás tényét, sem azt, hogy a szélsőségesek pontosan milyen közel jutottak a létesítményhez. Esz-Szidr kikötőjét már októberben is megtámadta az Iszlám Állam, a létesítményt az Ibráhim al-Dzsadrán milicista vezető ellenőrzése alatt álló fegyveres csoport védelmezi.