A versenyképesség növeléséhez kell a korszerű adóhivatal

Fontos cél az ügyfélközpontú szervezet kialakítása – az adózói jogok érvényesítése miatt alakul meg a fellebbviteli igazgatóság

Hunyor Erna – 2016.01.05. 02:07 –

Megújul az adóhivatal, amelynek teljes átszervezése a következő fél évben lezárul. Ennek része lesz az életpályamodell bevezetése, az adójogszabályok alkalmazása és az elektronikus ügyintézés kiterjesztése. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap kinevezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új vezetőit is.

NavTamásné Czinege Csilla, Szeleczki Zsuzsanna Judit, Sors László, Molnár Tamás helyettes államtitkárok és Marsi Márta Erzsébet főigazgató személyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új vezetői (Fotó: Varga Imre)
Tevőlegesen segíti a magyar gazdaság fejlődését az új adóhatóság – jelentette ki tegnap Varga Mihály a megújult NAV vezetőinek beiktatásakor. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az ország versenyképességének további növekedését veszélyezteti, ha nem alakítják át az adóhivatal szervezetét úgy, hogy az jobban hozzájáruljon a gazdaság fejlődéséhez, rugalmasabban tudjon alkalmazkodni a gazdasági változásokhoz. Kiemelte, az adóhivatalnak a jövőben partnerként kell támogatnia a vállalatokat, vállalkozásokat és a magánszemélyeket, hogy minél egyszerűbben, gyorsabban, könnyebben tehessenek eleget adófizetési kötelezettségüknek.

Elmondta, már az államháztartási bevételeken is látszik, hogy folyamatosan javul az adózói morál. A központi költségvetés 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei 531 milliárd forinttal haladják meg az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot, ráadásul a személyijövedelemadó- és a társaságiadó-befizetések is magasabbak lettek a tervezettnél.

Rámutatott, az adóhatóság megújítása azt is jelenti, hogy jelentősen csökken a belső adminisztráció és felgyorsulhatnak a hivatali folyamatok. Ezt a célt szolgálja a regionális főigazgatóságok megszüntetése: a korábbi 79 szervezeti egységgel szemben 39-et alakítottak ki. A központi irányítás mérete is csökken, a főosztályok száma 35-ről 29-re, a felsővezetők száma 154-ről 79-re mérséklődött. Hozzátette: az adózást érintő törvények módosításával megújulnak az adóellenőrzések, rövidülnek az ellenőrzési határidők és egyszerűsítik az adóhatósági kommunikáció nyelvezetét is. Az új szervezet kialakítása során figyelemmel voltak az adózói jogok érvényesítésére is, ezért a másodfokú hatósági feladatok ellátására létrejön a Fellebbviteli Igazgatóság.

Kiemelte: január 1-jétől a NAV már a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetéhez tartozik, nem kormányhivatali, hanem központi hivatali státusban működik tovább. A változtatás legfontosabb célja, hogy a felelősségre vonás vagy a bírságolás helyett a segítő együttműködés jellemezze az adóhatóságot. A tárcavezető az adóhivatal vezetésével Tállai András parlamenti és adóügyi államtitkárt bízta meg, akinek munkáját négy helyettes államtitkár segíti: Tamásné Czinege Csilla az adószakmai, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti, Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felel. A NAV Központi Irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki.

Tállai András kiemelte, a NAV ügyfélközpontúsága nem azt jelenti, hogy könnyebb lesz elkerülni a jövőben az adófizetést, hanem azt, hogy a tisztességes adózók a hivatal ügyfélbarátabb arcával, az adózás kijátszásán gondolkozók pedig a hatóság szigorával találkoznak.