Legnagyobb vonzerő a tízmilliós, vissza nem térítendő összeg

A kedvezményes hitel csak februártól igényelhető

Horváth Éva – 2016.01.05. 01:47 –

Biztosan hoz kedvező változásokat a lakáspiacon az új családi otthonteremtési kedvezmény. Az elmozdulás pozitív irányának jellegét és mértékét azonban egyelőre nehéz megbecsülni.

10aKétségtelenül a háromgyerekes, új otthon megvásárlását segítő, tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatás a legvonzóbb eleme a tegnaptól igényelhető új családteremtési támogatásnak. A maximális összegű állami segítség, amelyhez további tízmillió forintos, kedvezményes kamatozású hitel is igénybe vehető, mintegy kétszázezer családot érinthet Magyarországon. Amennyiben a háztartások lakáshoz jutását segítő és az építőipar fellendülését is támogató program eléri a célját, az a bruttó hazai termék volumenében akár több tized százalékpontos növekedést is hozhat - vázolta a lehetséges forgatókönyvet lapunk kérdésére Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője.

A sokak számára kecsegtető tízmillió forintos, kedvezményes kamatozású ingatlanhitel azonban várhatóan csak februártól kérhető majd a pénzügyi intézményeknél. Az állami kamattámogatású konstrukciónál ugyanis éppúgy szükség lesz hitelkérelemre, mint más termékeknél, és a bankok ezeket is visszautasíthatják, hasonlóan a piaci alapú megoldásokhoz. Ahogyan ezeknél az eseteknél is bejegyzik majd a hitelintézetek az ingatlanra a jelzálogjogot és elidegenítési/terhelési tilalmat írnak elő. Mindezeket figyelembe véve többen úgy vélik, nem biztos, hogy a tízmilliós hitel esetében is akkora lesz az érdeklődés, mint a vissza nem térítendő támogatásnál. Nem véletlen, hogy a piaci elemzők is óvatosak a lehetséges prognózisokat illetően, különösen az új lakások számának alakulásával kapcsolatban. Az azonban várható, hogy a tavalyi nyolcezres lakásépítési volumen bővül majd a következő esztendőkben - fogalmazott érdeklődésünkre Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Hozzátéve, ha az új lakásépítések lassan is indulnak be, a használt ingatlanok piacán biztosan érzékelhető lesz belátható időn belül a pozitív irányú elmozdulás.