Nem volt gond az igazolvány bevezetésével

Nagy Kristóf – 2016.01.05. 01:35 –

Sikeresen indult az átállás az új típusú őstermelői igazolványokra – mondta tegnap Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 tévécsatornán. Ismert, januártól a korábbi papír helyett kártyaigazolványt vezettek be.

Győrffy Balázs kiemelte: az új rendszerrel egyértelműen azonosítható lesz az, aki őstermelő, és az, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de termelőtevékenységet nem végez. Változást jelent, hogy az eladónak ki kell írnia, saját őstermelői tevékenységből származó terméket értékesít, és fel kell tüntetnie az igazolvány számát. A kamara a fogyasztókra is gondolt: dolgoznak egy alkalmazás kifejlesztésén is, amelyik okostelefon segítségével az őstermelői igazolvány számából a vásárlót informálja az engedélyezett tevékenységekről. Emellett megszűnik az az ellentmondásos helyzet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Ellenőrzéskor adott esetekben a büntetésen túl akár két évre is bevonhatják az őstermelői igazolványát annak, aki így téveszti meg a vásárlókat.

Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is ingyenes marad, az ügyintézés sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz. Az elnök hozzátette: az új igazolvány bevezetését több mint egy év munka előzte meg.