Rekordmeleg van az Északi-sarkon

Mindig is előfordult, hogy langyos légtömegek áramlottak télen a pólus fölé, de a jelenlegi hőhullámok rendkívül szokatlanok

Lázin Miklós András – 2016.01.05. 01:28 –

Az ilyenkor szokásosnál 30-40 fokkal magasabb hőmérsékletet mérnek ezekben a napokban az Északi-sark környékén.

SpitzbergákLongyearbyen a Norvégiához tartozó Spitzbergák legnagyobb városa – itt is megdőltek a melegrekordok (Fotó: Reuters/Tore Meek)
Egy meteorológiai állomás, amely egy, az Északi-sarktól mindössze ötszáz kilométerre fekvő bóján működik, nulla fokot mért múlt hét szerdán – közölte a Német Időjárás-szolgálat (DWD). Ugyanezen a napon egy másik, az Északi-sarktól 330 kilométerre lévő bója hőmérője is csak mindössze mínusz egy fokot mutatott. Az ez idő tájt a nap 24 órájában sötét Északi-sarkon is tél van, a hőmérsékletnek mínusz 30-40 fok körül kellene lennie.

Mindig is előfordult, hogy meleg légtömegek áramlottak télen a sarkvidék fölé, de az ilyen hőhullámok nagyon szokatlanok – mondta Adrian Leyser, a DWD meteorológusa. Az amerikai légkör- és óceánkutató intézet nem tartja kizártnak, hogy egyes pontokon akár 50 Celsius-fokkal is meghaladhatja a hőmérséklet a szokásost. Magán a póluson nincs mérőállomás, sarkhoz legközelebbi szárazföldi állomás a Spitzbergákon található.