Leesett a hó, csúszkált a fél ország

Elsősorban országútjainkon okozott fennakadásokat a havazás, de a nagyvárosokban, így Budapesten is lelassult a közlekedés

Forró Péter – 2016.01.05. 01:12 –

Kemény faggyal, hóeséssel érkezett meg a tél hazánkba, fennakadást okozva a közúti és városi közlekedésben. Európa több országában is gondokat hozott a nagy hideg.

hoKiskutya, nagy kutya egyaránt örült a hópihéknek (Fotó: Csudai Sándor)
A budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassították a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltók műszaki hibája nehezítette a vonatforgalmat. A fenntartható közlekedés érdekében a monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe. A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, illetve a Budapest–Hatvan vonalon negyven-nyolcvan perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.

Kritikus volt a helyzet Zala megyében, ahol egy személyautó és egy teherautó is felborult. Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy autó a 760-as úton. Keszthelynél, a 71-es úton egy teherautó borult fel, a balesetben a vezető megsérült. Bár az utakat folyamatosan takarítják, de a kamionok csak nehezen tudnak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan haladt a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn. Három kamion akadt el a Bakonyban, a 82-es úton, Bakonyszentkirálynál. Tegnap délutántól a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

A fővárosban több mint nyolcvan kotrógép állt munkába. Az első ütemben körülbelül 1200 kilométeren takarítják el a havat és végeznek síkosság­mentesítést. A következő fontossági sorrendet követik az eltakarításnál: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út, Budaörsi út (az M1-es és az M7-es ki- és bevezető szakaszai), az M3-as, az M5-ös autó­pálya bevezető szakaszai. Ezek után a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai a legfontosabbak. A munkavégzést nehezíti a mínusz 9 fokos hideg, mert így lassabban fejti ki olvasztó hatását az anyag, amellyel az utakat szórják. Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére adott ki riasztást, ebből Baranyára gyenge ónos eső, a többinél pedig gyenge hófúvás és 12 óra alatt legalább öt centiméter magas hó miatt.

Egyre nagyobb gondot okoz a hideg és a havazás egész Európában. Horvátország középső részén nagy hideg van, és nagyon erős a szél. Szerbiában, a Gyerdáp-szorosnál befagyott a Duna, a Belgrádot Görögországgal összekötő autópályát sem tudják takarítani a sűrű hóesés miatt. Bosznia-Hercegovinában 25 centi hó esett. Lengyelországban 39 halálos áldozatuk van a téli fagyoknak, az áldozatok mindegyike hajléktalan volt, a szabadban aludtak. Kijevben mínusz 20 fokot mértek, alig voltak emberek az utcákon.