A tolvajoknál a Toyota Prius a sláger

A hatékonyabb rendőrségi felderítésnek köszönhetően egy esztendő alatt felére csökkent hazánkban a gépkocsilopások száma

MH-összeállítás – 2016.01.05. 01:03 –

Csökken a gépjárműlopások száma az Autovadasz.eu weboldal bejelentései alapján. A 2014-es évben 1024 lopott gépjárműről szóló jelzés, 2015-ben pedig 520 bejelentés érkezett hozzájuk.

Mindez azt mutatja, hogy hatékonyak voltak a rendőrség által végrehajtott tavalyi látványos akciók, sok autótolvaj hűvösre került.

A gépjárművek márkáit tekintve 2015-ben a jól ismert trend folytatódott, az első helyen most is a Volkswagen és a Toyota állt, ezeket követte a Ford, a Suzuki, a Renault és az Opel. A felsorolt a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből fut a legtöbb hazánk útjain. Például a Volkswagen, a Ford és a Renault esetében nemcsak a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik. A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, az orgazdák az afrikai piacokon igyekeznek egyben értékesíteni a kocsikat. Így Toyotákból gyakran a már kis értéket képviselő, leharcolt és öreg járműveket (Hiace, Hilux) is elkötik a tolvajok. A VW Transporter-szériák hasonló cipőben járnak, A T3 és a T4 sorozathoz tartozó lakóbuszok, kisbuszok, kisteherautók és platós haszongépjárművek valamelyik kelet- európai országban élednek újra.
A jármű állapota itt is lényegtelen, kezdve a főként nyaralásokra használt Westfalia lakóbuszoktól a dupla kabinos, platós, ütött-kopott, 25-30 éves autókig. Ugyanakkor a Suzuki esetében kizárólag személygépjárműveket lopnak el a tolvajok.

Sokatmondó, hogy a második helyre a VW Golf mellé feltornázta magát a Toyota Prius. Ez a márka pár éve még nem is szerepelt a statisztikában, csak egy-kettőt vittek el belőle a tolvajok. Az utóbbi években azonban külföldről sok használt, főként öt és kilenc év közötti Prius került be hazánkba, ezekhez pedig szükség van az olcsó alkatrészekre. Így gyakran a feketén javíttató Prius-tulajdonosok generálják egy-egy autó ellopását. Továbbra is Budapestről érkezik az autólopási bejelentések kilencven százaléka, mint az eddig is megszokott volt. Szintén megszokott a trend akkor, ha a budapesti kerületek eloszlását nézzük a bejelentett autólopások arányait tekintve. Az éllovas XI. kerület esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez arányait tekintve az egyik legnagyobb budapesti kerület.