Megvédte címét Anderson Londonban

Darts. Az angol Adrian Lewis remek játékkal sem tudta elhódítani a világbajnoki címet a skót bajnoktól a londoni összecsapáson

Burkovits Ferenc – 2016.01.05. 00:39 –

Teljesen megérdemelten nyert, megvédve címét a skót Gary Anderson a londoni világbajnokságon, amelyen a döntőben 7–5 re győzött az angol Adrian Lewis ellen, s ezzel az övé lett a torna háromszázezer fontos fődíja.

Gary-AndersonGary Anderson büszkén mutatja a világnak megvédett világbajnoki trófeáját (Fotó: Reuters/Action Images/Peter Cziborra)
A döntő előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy Anderson 2015 után ismét győzni tud-e, vagy Lewisnak sikerül harmadszor is elhódítania a világbajnoki címet. Lewis jó formáját jelezte, hogy az elődöntőben a holland Raymond van Barneveldet győzte le, aki hatalmas meglepetésre elbúcsúztatta a nyolcaddöntőben a világranglista-vezető honfitársát, Michael van Gerwent. A másik ágon Anderson nagyon biztosan menetelt a fináléba, az elődöntőben például kilencnyilast dobva 6–0-ra kiütötte a holland Jelie Klaasent.

A hét nyert szettig tartó döntőben meglepetésre Anderson idegesebben kezdett, Lewis ezt kihasználva megnyerte az első szettet. Anderson gyorsan magához tért, és rögtön brékelt is. Hamar helyreállt a világ rendje, bár az végig érezhető volt, hogy Lewis nem adja olcsón a bőrét, annak ellenére sem, hogy a harmadik szett után már Andersonnál volt az előny. A nagy tét miatt mindkét játékos nagyon rapszodikusan dobott, például Lewis 19, Anderson 15 száznyolcvanast. A végig kiélezett, izgalmas mérkőzésen a tizenkettedik játszmában a skót 170-es kiszállóval elbizonytalanította Lewist, s végül Anderson 7-5-ös győzelemmel megvédte a címét.

Az eredményhirdetést követően a világbajnok elégedetten nyilatkozott: „Úgy érzem, megérdemeltem győztem. Tökéletes meccsem ugyan nem volt, de végig jól ment a játék, 85 százalékos teljesítményt nyújtottam. A százhetvenes kiszállóra nem is emlékszem, de biztos nagy szükség volt rá, ezért próbáltam meg. Most még egy évig biztos, hogy nálam lesz a trófea. Szeretném elérni a mesterhármast, ugyan nem leszek fiatalabb, de versenyzek tovább, aztán meglátjuk, mire leszek képes.”

Adrian Lewis öt éve, 2011-ben a világbajnoki döntőben 7–5 re nyert Anderson ellen. „Biztos voltam benne, hogy döntő szettet fogunk játszani, s egészen addig bíztam a győzelemben, amíg Anderson a 12. szettben, százhetvennél ki nem szállt. Ott szertefoszlottak a reményeim. Pedig a vb-t megelőző hónapokban keményen edzettem, és ahogy közeledett a világbajnokság, egyre jobb formában éreztem magam. Úgy érzem, nem vagyok lemaradva Michael van Gerwentől és Garytől sem. A döntőben nem tudtam hozni a csúcsformámat, de azért voltak jó szakaszaim is. Most picit csalódott vagyok, de a harmadik helyen állok a világranglistán, és optimistán várom a következő tornákat.”

PDC-világbajnokság, döntő: Adrian Lewis (angol, 5.)–Gary Anderson (skót, 2.) 5–7 (3–1, 0–3, 1–3, 3–2, 3–2, 1–3, 1–3, 0–3, 3–0, 0–3, 3–0, 1–3)