Kilencmilliárd jutott kollégiumokra

Átfogó tervezetet dolgoznak ki az intézményrendszer további fejlesztésére

Korompay Csilla – 2016.01.04. 02:14 –

A felsőoktatási stratégiával és a 2024-es nyári olimpia pályázati dokumentumaival összhangban folyik a kollégiumi intézményrendszer fejlesztésére vonatkozó, átfogó tervek kidolgozása – tudatta az Emmi parlamenti államtitkára egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában.

kollégium 20160104Tizennégyezer hallgatónak biztosítanak félévenként lakhatást Budapesten (képünk illusztráció) (Fotó: MH)

Rétvári Bence a jelenlegi helyzetről közölte, a budapesti felsőoktatási intézmények kollégiumaiban félévenként 14 800 férőhely áll rendelkezésre, ezek kihasználtsága átlagosan 92 százalékos, tehát 13 600 hallgató számára biztosított a kedvezményes lakhatás a fővárosban. Az államtitkár emellett hozzáfűzte, a kollégiumi ellátáson felül szociális alapon jogosultak a diákok lakhatási támogatás igénybevételére is.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint az elmúlt évben a felsőoktatás költségvetésében kollégiumi támogatásra – amely 116 500 forint a tíz hónapra – 4,265 milliárd forintot, lakhatási támogatásra – amely hatvanezer forint a tíz hónapra – 4,672 milliárd forintot, diákotthoni férőhely támogatására 273,6 millió forintot, azaz összességében 9,211 milliárd forintot biztosított a kormány az egyetemisták és főiskolások lakhatásának támogatására. A felsőoktatási intézmények ezeket a forrásokat ösztöndíj kifizetésére, a kollégium fenntartására, működtetésére, felújítására, illetve kollégiumi férőhely bérlésére használhatják fel.

Az államtitkár mindezeken túlmenően emlékeztetett arra is, folytatódik az Óbudai Egyetem kollégiumi beruházása, az építkezés befejezése és az átadás 2016 végén várható. Az új kollégium több mint négyszáz hallgató elhelyezését teszi lehetővé, jegyezte meg.