Sikerrel zárult a roma nőket segítő projekt

Kacsoh Dániel – 2016.01.04. 02:13 –

Több ezer jelentkező közül e­zer­ti­zen­ket­ten szereztek OKJ-s bizonyítványt a szociális és gyermekvédelmi, valamint óvodai dajka területen, a Nő az esély elnevezésű program keretében.
A másfél milliárd forintos keretösszegű, egy évvel meghosszabbított projekt ezzel beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és rácáfolt az előzetes félelmekre – derül ki a projekt zárásáról kiadott, lapunkhoz eljuttatott tájékoztatóból. Ismert, az úttörő kezdeményezés az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közreműködésével, a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciumi partnerségével valósult meg.

Mint a kommünikében írták, a résztvevők a képzések idejére megélhetési támogatást kaptak, részben a sikeresen letett vizsgáktól függően, emellett az útiköltségeket is biztosították valamennyiük számára. A projekt egyébként harminchét városban valósult meg, ezekbe viszont több mint háromszáz környező településről jártak be a hallgatók. A támogatások mellett a program sikerességének érdekében kulcsfontosságú elem volt a roma mentorokból álló mentori-koordinátori hálózat működtetése. A mentorok egyebek mellett keresték a kapcsolatot a lehetséges foglalkoztatókkal, önéletrajzokat írtak a résztvevőkkel együtt, és segítették az intézményeket a pályázatok elkészítésében. A közlés szerint a megvalósult feladatok túlmutatnak az eredetileg is magasra helyezett célokon, a programban pedig olyan szakmai és emberi értékek koncentrálódtak, amelyek akár „irányt mutathatnak a további, integrációs erőfeszítések terén is”.