Szaúd-Arábia feldühítette az irániakat

Világszerte élesen bírálták Rijád halálos ítéleteinek újévi végrehajtását

Tóth Loretta – 2016.01.04. 02:07 –

Terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük egy neves síita főpapot szombaton Szaúd-Arábiában. Az ajatollah lefejezését világszerte elítélték, az iráni Meshed városában a kivégzések ellen tüntetők felgyújtották a szaúdi konzulátus egy részét.

Irán 20160104A szaúdi király fotóit égették el tüntetők Iránban (Fotó: Reuters - Mehdi Ghasemi)

Szaúd-Arábia belügyminisztériuma szombaton reggel jelentette be, hogy végrehajtják negyvenhét ember halálos ítéletét, ami tizenkét különböző városban még aznap megtörtént. A tárca szerint a kivégzettek zömének köze volt az al-Kaida terrorszervezet által 2003 és 2006 között Szaúd-Arábiában elkövetett merényletekhez. A kivégzettek közt volt Nimr al-Nimr síita főpap is, akinek a lefejezése világszerte óriási felháborodást váltott ki.

A síita Irán – amely a szunnita Szaúd-Arábia legfőbb közel-keleti riválisa – külügyminisztériuma szerint Rijád nagy árat fog fizetni ezért. Ahmad Hatami befolyásos ultrakonzervatív iráni ajatollah úgy foglalt állást, hogy Nimr „ártatlan vére foltot ejtett a szaúdi királyi udvar becsületén”, és halála el fogja tüntetni az uralkodócsaládot a történelem süllyesztőjében. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa úgy vélekedett, hogy a szaúd-arábiai kivégzettek számára nem biztosítottak tisztességes bírósági eljárást, az Amnesty International jogvédő szervezet pedig közölte, hogy szerinte puszta „törlesztésről” volt szó.

A kivégzésekre válaszul szombaton tüntetők felgyújtották a szaúdi konzulátus egy részét az iráni Meshedben. A tüntetők a szunnita ország hatóságait gyalázó jelszavakat skandáltak, letépték a képviselet épületéről a szaú- di zászlót, és petárdákkal dobálták meg az épületet, tüzet okozva annak egy részében. Haszan Róháni élesen elítélte az iráni tüntetőket, akik megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét. Az iráni elnök törvénytelennek minősítette ezt a cselekményt, amely szerinte lejáratja országát. Az államfő ugyanakkor az iszlám szellemével ellentétesnek és embertelennek minősítette a síita főpap rijádi kivégzését. Ez szerinte csupán annak a politikának a demonstrálása, amely meg akarja osztani az iszlám különböző irányzatait, és el akarja terjeszteni a terrorizmust és a szélsőségességet.

Az Európai Unió, Irán, Franciaország, Szaúd-Arábia vezető személyiségei is elítélték a Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét ért támadást, és hitet tettek amellett, hogy a szunnita királyságban végrehajtott kivégzések után meg kell akadályozni a konfliktus kiterjedését. Szaúd-Arábia és Irán külügyminisztere tegnap egyaránt biztosította osztrák kollégáját, Sebastian Kurzot: egyik országnak sem érdeke fokozni a feszültséget a síita főpap rijádi kivégzése után.


Vége a tűzszünetnek

Bejelentette a december közepén életbe lépett jemeni tűzszünet végét szombaton a szaúdiak vezette nemzetközi katonai koalíció, amely kilenc hónapon át folytatott légi hadjáratot a húszi lázadók ellen. A koalíció azzal indokolta a fegyvernyugvás végét, hogy a lázadók egyebek mellett folyamatosan rakétatámadásokat intéztek Szaúd-Arábia ellen az elmúlt két hétben, és civileket fogtak el a kezükön lévő területeken. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette kormánnyal.