Török harci gépek lelőttek egy orosz bombázót

Peszkov: nem lesz katonai válaszlépés Törökországgal szemben

MH – 2015.11.24. 09:25 –

Súlyos következményei lesznek annak, hogy török vadászgépek lelőttek egy orosz vadászbombázót -  jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután a török légierő  levegő-levegő rakétával lelőtt egy egy SZU-24-es bombázót. Egyelőre nem tisztázott, hogy a harci gép megsértette-e a török légteret, az Al Jazeera úgy tudja, hogy a gép szíriai területen zuhant le és ezt állítják az oroszok is. A török vezérkar nyilvánosságra hozta a gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek. Az egyik pilóta letét vesztette, a másik fogsába eshetett, de egyes források szerint mindketten meghaltak.  A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután.

Hátba döfték Oroszországot, méghozzá a terroristák cinkosai - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a történtekre reagálva. A politikus azt is hozzátette: a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával (tehát a török gép fedélzetéről indították a rakétát), miközben az orosz gép szíriai fennhatóságú terület fölött repült. Az orosz elnök leszögezte: a Szu-24-es négy kilométerre a határtól, szíriai területen zuhant le.

Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba.

Szíriai felkelők eltaláltak egy orosz helikoptert
Kényszerleszállást hajtott végre kedden egy orosz helikopter Szíriában a török határ közelében, miután szíriai felkelők rakétával eltalálták - közölte egy szíriai emigráns ellenzéki szervezet. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet közlése szerint a helikopter Latakia tartományban, a szíriai kormányerők kezén lévő egyik területen hajtott végre kényszerleszállást. A szíriai lázadók, akik rendelkeznek - az Egyesült Államoktól kapott - TOW rakétával, azt állították, hogy páncéltörő rakétával találták el a helikopter. Áldozatokról egyelőre nincsenek hírek.

„Mindent alaposan átvizsgálunk a mai napon történt tragédiával kapcsolatban, amelynek biztosan komoly következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve” - szögezte le Putyin. 

Az orosz elnök kifogásolta a törököknek az incidens után mutatott viselkedését is. „Ahelyett, hogy közvetlenül Moszkvával vitatta volna meg a történteket, a törökök azonnal a NATO-hoz fordultak segítségért, mintha csak mi lőttük volna le az ő gépüket, és nem pedig éppen fordítva” - mondta Putyin. 

Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.

Az orosz hatóságok nyilvánosságra hozták a repülési tervet, hogy ezzel is bizonyítsák, igazat mondtak, amikor tagadták a török légtérsértést.

Lavrov nem utazik Törökországba az orosz vadászbombázó lelövése miatt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szerdára tervezett törökországi látogatását, miután török vadászgépek lelőttek a nap folyamán egy orosz vadászbombázót.

Lavrov a dél-oroszországi Szocsiban újságíróknak  kijelentette azt is:  nem javasolja az orosz állampolgároknak, hogy Törökországba utazzanak, mivel a terrorveszély ott nem kisebb mint Egyiptomban, ahol egy pokolgépes merénylet során lezuhant egy orosz utasszállító a múlt hónapban.

Az orosz állami utazási iroda azt tanácsolta az állampolgároknak, hogy terrorveszély miatt kerüljenek mindennemű törökországi utazást. Egyiptom mellett Törökország az oroszok legfőbb turisztikai célpontja. Tavaly több mint hárommillió orosz turista járt Törökországban.

Davutoglu: Mindent megteszünk a török polgárok biztonságáért

Az orosz elnökkel egyidőben a török miniszterelnök is felszólalt. Ahmet Davutoglu kijelentette: Törökországnak jogában áll megvédeni a határait. Egy török katonai forrás leszögezte: a támadás nem egy konkrét ország ellen irányult, a fenyegetést jelentő gép kiiktatása volt a cél. „Szeretnék világosság tenni a nemzetközi közösség számára, hogy midnen szükséges lépést megteszünk, ami a török állampolgárok biztonságának fenntartásához szükséges, az orosz gép lelövését is ebben a kontextusban kell tehát nézni” - szögezte le Davutoglu.

A Fehér Ház bejelentése szerint a légtérsértés másodpercekig tartott.

Peszkov: nem lesz katonai válaszlépés Törökországgal szemben

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek "elkerülhetetlen következményei" lesznek - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában.

Tusk visszafogottságra szólított fel

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "őrizzük meg hidegvérünket", mert veszélyes pillanatról van szó. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tartott megbeszélése után küldött Twitter-üzenetében azt emelte ki, hogy "el kell kerülni a helyzet eszkalálódását", azaz elfajulását.

Obama és Hollande óvott a konfliktus eszkalálódásától

Az orosz vadászgép Törökország általi lelövése nyomán kialakult konfliktus eszkalálódásától óvott washingtoni közös keddi sajtóértekezletén Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök.

Obama kijelentette, hogy Törökországnak joga van megvédenie légterét. Rámutatott, hogy Oroszországot szívesen látná az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet legyőzése érdekében létrehozott nemzetközi koalícióban, de szavai szerint ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az IÁ helyett.

Hollande hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az IÁ elleni harc, amelyben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia.

Lelőttek egy orosz gépet, a katonák katapultáltak

térképForrás: Al Jazeera

Az orosz védelmi minisztérium közölte: az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le török harci gépek. Az orosz tárca szerint feltehetően a földről lőtték le a gépet, amely ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek - állítja Moszkva. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült.

A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva szintén azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le. Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek, és ezt közölte az Al Jazeera is.

A törökök hivatalos közleménye szerint két gép közelítette meg a török határt, ezek közül az egyiket lőtték le, előtte figyelmeztették a légtérsértésre.

A török hadsereg illetékesei szerint mielőtt lelőtték a gépek, figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből. 

A török radarok által rögzített repülési adatok szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen -  a török határtól 11,5 kilométerre -  csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez. A török vezérkar egy térképen tüntette fel, hogy merre repült a gép.

A közreadott grafikán a pirossal jelölt vonal az orosz, míg a kékkel jelölt vonal a török gép útját mutatja.

Ellentmondó hírek a pilóták hogylétéről

A lezuhanó repülőből, felvételek tanúsága szerint, két pilóta katapultált a becsapódás előtt. Később elterekedtek a hírek, hogy mindkét pilóta meghalt.

A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát. A Russia Today orosz portál szernt az interneten egy videó terjed, amelyen fegyveresek láthatók egy halott ember körül állva, aki állatólag azonos az egyik orosz pilótával. A felvételt egy lázadó szíriai csoport küldte el a Reuters hírügynökségnek. A videón a csoport tagjai arabul beszélnek, de a Latakia tartományra jellemző dialektusban. Más, meg nem erősített források szerint, mindkét pilóta életét vesztette.

Egy török kormányzati tisztségviselő szerint viszont mindkét pilóta valószínűleg életben van, és a török hatóságok azon fáradoznak, hogy a pilóták kiszabadulhassanak a szíriai felkelők fogságából. Lésőbb az RIA hírügynökség egy orosz katonatiszt bejelentését idézve közölte, hogy egy pilóta biztosan meghalt, a másik  hogyléte még krédéses.

Az orosz bombázások már kezdettől fogva komoly veszélyt rejtettek magukban. A törökökkel szövetséges türkmén csapatok ugyanis támogatják az Aszad elleni felkelőket, míg Moszkva Aszadot segítve hajtja végre bombatámadásait Szíriában. Így szinte elkerülhetetlen volt, hogy előbb-utóbb összetűzés alakuljon ki Oroszország és a NATO-tag Törökország között.

Az orosz gépek folytatják légitámadásaikat 

Az orosz légierő azután is folytatja légi hadműveleteit a szíriai területen lévő terroristaállások ellen, hogy török gépek lelőttek egy Szu-24-es orosz vadászgépet - jelentette be kedden az orosz védelmi minisztérium. A védelmi tárca közölte, hogy a török légierő tettét "barátságtalan lépésként" értékelik. A minisztérium hozzátette, hogy válaszlépéseket dolgoz ki hasonló incidensek esetére. A török katonai attasénak, akit korábban bekérettek a védelmi minisztériumba Moszkvában, hivatalos tiltakozást nyújtottak át.

Súlyos veszteségekkel zárt a moszkvai és az ankarai tőzsde is 
Súlyos veszteségekkel zárt a moszkvai és az ankarai értéktőzsde kedden, mert a befektetőket nyugtalanítja az Oroszország és Törökország között kialakult konfliktus. Oroszország tavaly 25 milliárd dollár értékben exportált árut, alapvetően földgázt Törökországba. Az isztambuli tőzsde irányadó indexe, a BIST 100 4,39 százalékos mínuszban, 76 242,98 ponton zárta a kereskedést. Gyengült a török líra árfolyama is: a dollárért 0,77 százalékkal, az euróért pedig 0,83 százalékkal kell többet fizetni a nemzetközi bankközi devizapiacon, így a dollár 2,8734 lírára, az euró pedig 3,0564 lírára erősödött. A rubel árfolyama erősödött estére. Egy dollárért 65,69 rubelt, egy euróért pedig 69,89 rubelt kértek, ami napi szinten 0,23, illetve 0,11 százalékos gyengülést jelent, de a napi mélypontot jelentő szinteken csaknem két rubellel kellett többet fizetni a két devizáért.

Forrás: MTI/ The Guardian

 

Török harci gépek lelőttek egy orosz bombázótSzíria fölött lőhették le a gépetMoszkva szerint nem sértette meg a gép...

Szerző: Magyar Hírlap2015. november 24.