Titkos ügynök az örökkévalóságnak

Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját Sean Connery skót filmszínész, James Bond alakjának legnépszerűbb megformálója

Mészáros Krisztina – 2015.08.25. 00:39 –

Nehéz lett volna elképzelni 1962-ben, amikor elkészült az első James Bond-mozifilm, hogy Ian Fleming híres karaktere nemcsak hogy fennmarad, de továbbszárnyalva a siker útján, több mint ötven évvel a születése után nagyobb visszhangot kap, mint valaha.

Sean Connery 20150825A 007-es bőrébe bújva Connery egy csapásra világhírnévre tett szert (Forrás: Wikipedia.org)

Hamarosan a mozikba kerül Spectre címmel a legújabb Bond-film Daniel Craiggel a főszerepben, aki már nem először alakítja a legendás ügynököt. Az október 26-án várható filmbemutató adta az apropóját annak, hogy először és október 17-től csak rövid ideig lesz együtt látható mind a hat Bond-színész viaszszobra Madame Tussaud londoni panoptikumában. Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan viaszmásán ugyan még dolgoznak a mesterek, Daniel Craignek azonban már van szobra a kiállítótérben.

A szobrok ruháit az Oscar-díjas jelmeztervező, Lindy Hemming készíti a filmekben viselt eredeti szmokingok alapján. „Mindenkinek megvan a kedvenc 007-ese, legyen az, akinek a filmjein felnőtt vagy az, akit először látott a vásznon” – mondta Edward Fuller, a londoni Tussaud-panoptikum igazgatója, aki szerint a Bond-franchise egyszerre nosztalgikus és elképesztően modern, generációkat hoz össze, hogy megnézzék Ian Fleming híres karakterének legújabb megtestesítőjét – Daniel Craiget – a mozikban, a régieket pedig a tévén.

A minden idők legjobb Bond-jának tartott Sir Sean Connery éppen ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját. A skótságára rendkívül büszke színész ötvenhárom évvel ezelőtt mondta ki először a filmvásznon a legendás szavakat, „A nevem Bond, James Bond”, amivel belépett a filmtörténelembe. Bár addig nem volt élvonalbeli színész, a Dr. No című első James Bond-filmben nyújtott alakítása egy csapásra világhírűvé tette Conneryt. A megnyerő, magabiztos és kifogástalan modorú 007-es ügynök bőrébe bújva, makulátlan luxusöltönyét felöltve, márkás italokat kortyolgatva, gyönyörű hölgyek társaságában még öt alkalommal mentette meg a világot annak főgonoszaitól.

A Gyémántok az örökkévalóságnak után ugyan átadta a stafétabotot Roger Moore-nak, ám karakterét az ügynököt később alakító három színész sem tudta feledtetni. Több mint egy évtized szünet után, 1983-ban Connery ismét elvállalt egy Bond-filmet, amelynek címe – Soha ne mondd, hogy soha – a szóbeszéd szerint egy korábbi ígéretére utalt, ugyanis amikor 1971-ben elbúcsúzott a karaktertől, kijelentette, hogy többé nem vállalja a 007-es eljátszását.

Állandó elem a filmekből, hogy akárhányszor Bond betér egy bárba, máris az emblematikus Martini-koktélt készíti neki a mixer – rázva, nem keverve. Ám a valóságban, vagyis Ian Fleming eredeti regényeiben az ügynök preferált itala a whisky szódával. A brit luxusautógyár remekei, az Aston Martinok szinte állandó Bond-kiegészítővé váltak, mégis az első autó, amely 007-es filmben feltűnt, egy Chevrolet Bel Air volt, ahogy az az 1962-es Dr. No-ban látható.

A Vanity Fair egy írása nemrég felfedte, hogy 1961-ben John F. Kennedy felvette kedvenc olvasmányainak tízes listájára Ian Fleming ötödik, Oroszországból szeretettel című könyvét.