Alacsonyabb kőolaj árat várnak elemzők

Az arab országokban lévő háborús állapotok nagyban befolyásolják a fekete arany világpiaci árát

MH/OK – 2014.08.22. 13:30 –

Hétfőn este 101,36 dollárba került a Brent kőolaj hordónként a határidős piacon, a hét középén meghaladta a 103 dollárt, ám péntek délelőtt már esett a bőséges kínálat miatt.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégája szerint az olajár kezd kicsit stabilizálódni az elmúlt hetek meredekebb csökkenése után, de alapvetően még mindig visszaesés várható, mert nemzetközi szinten növekszik a kitermelés. A szakember Líbia jelentőségét emelte ki, ahol a kitermelés elérte a napi 612 ezer hordót. Ez messze elmarad az egy évvel korábbi napi 1,4 millió hordós kitermeléstől, de többszöröse a 2014-es mélypontnak, mikor csak napi 100 ezer hordó volt a kitermelés.

Olcsóbbá teszi az olajat, hogy az iraki export volumene közel van korábbi történelmi csúcsához, az országban zajló harcok az iszlamista felkelők és a kormányerők közt eddig nem befolyásolták érdemben az olajszállításokat. Az olajár emelkedése ellen hat, hogy már az északi kurd területekről is adnak el olajat a világpiacon Törökországon keresztül, hiába ellenzi ezt az iraki kormány.

Az Egyesült Államokban az Amercian Petroleum Institute adatai szerint júliusban huszonnyolc éves rekordot döntött az egy hónap alatt kitermelt kőolaj mennyisége a palaolaj készletek nagyobb kiaknázása miatt. Az amerikai olajimport alacsony, júliusban éves alapon 7,2 százalékkal csökkent.

Péntek délelőtt a Brent olaj hordónkénti ára 0,07 százalékos napi szintű csökkenés után 102,56 dollár volt, a WTI olaj hordónkénti ára 0,37 százalékos csökkenés után 93,61 dollár.