Diákok kutatják a kuláksorsokat

Kövér László védnökségével indított akciót Nagykőrös képviselő-testülete

Lázin Miklós András – 2015.07.28. 06:18 –

Pályázatot hirdetett a középiskolá-soknak a kuláküldözés megörökítésére Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármesterének felvetésére a település képviselő-testülete. A diákoknak az érintettekkel készített interjúkban kell bemutatni a kommunizmus szörnyűségeit, a padlássöprések és a téeszszervezések brutalitását, az egyéni életsorsokat. A megméretés fővédnöke Kövér László házelnök.

czira-szabolcsCzira Szabolcs (Fotó: MH)
– Miért tartja fontosnak a kuláküldözések idejét?

– Egyre fogy azok száma, aki közvetlenül, a saját bőrükön voltak érintettek e szörnyű cselekményekben.

– Nem beszélnek erről eleget az emberek?

– Tragikus, de nem. Sajnos még működnek a régi, erőszakkal beégetett reflexek, másrészt sokan úgy vannak vele, mindez már olyan régen zajlott, hogy nem érdemes vele foglalkozni. De ez nem igaz. Törődni kell a témával, meg kell örökíteni a személyes sorsokat.

– Miért pont a gimnáziumi korosztálynak szól a pályázat?

– Ez az a réteg, amely még fogékony a felmenők igaz történeteire, s nincs elrontva a világtól.

– Mennyire volt érintett Nagykőrös a „kulákvilágban”?

– Igencsak. A levéltári források szerint Pest megyében négyezer gazdát kiáltottak ki kuláknak, közülük csaknem ezer itt élt. Mindezzel akkor szembesültünk, amikor Kabai Barna filmrendező nemrég elkészítette a Kulák volt az apám című nagysikerű, mélyen elgondolkodtató és megrázó moziját.

– Mi lesz a diákok feladata?

– Interjúkat kell készíteniük az érintettekkel, amelyek elénk tárják a kommunizmus szörnyűségeit, a padlássöprések és a téeszszervezések brutalitását, az egyéni életsorsokat.

– Biztos abban, hogy ez érdekli a mai gimnazistákat?

– Amikor a feleségem levetítette nekik Kabai Barna filmjét, az utolsó kockák lefutása után hosszú másodpercekig csend volt a teremben. A diákok döbbenten értesültek arról, hogy bár az ő családjaikban is akadtak érintettek, mégsem hallottak sokat erről a témáról. S itt visszatértünk a brutalitáshoz, amely évtizedekre elnyomta mindezt. Célunk, hogy az utódaink ne ijedjenek meg, s tisztán lássák, mit művelt őseikkel a kommunista-szocialista diktatúra.

– A pályázat csak Nagykőrösnek szól?

– Dehogy, igyekszünk minél több, a kulákügyekben érintett önkormányzattal felvenni a kapcsolatot, hiszen azt szeretnénk, hogy a megméretés országos szinten ismertté váljon. Két kategória, a 9-10. és a 11-12. osztályosok indulhatnak október 23-ig. A fődíj százötvenezer forint, de reményeim szerint ez az összeg jövő tavaszra jelentősen bővülhet. Terjedelmi korlát nincs, mindenki annyi anyagot tesz le elénk, amennyit jónak, elegendőnek tart.

– Mi történik az összegyűjtött történetekkel?

– A diákoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a beadott pályaműveik nyilvánosan felhasználhatók, azokból például könyv vagy honlap születhet. A nemzeti levéltár szakemberei segítenek a feldolgozásban.

– Találtak az ügyüknek fő­védnököt?

– Kövér Lászlót szemeltük ki. Levelet írtunk neki, amelyben kifejtettük álláspontunkat és terveinket. A házelnök első szóra elvállalta a fővédnökséget, de Lázár János miniszter is támogatja ügyünket.