További fejlesztések a honvédségnél

Az előbbre jutásra is ösztönöz az új illetményrendszer Hende Csaba szerint

Lázin Miklós András – 2015.06.05. 14:00 –

A honvédelmi életpálya újjáépíti a honvédség erejét – mondta csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán Hende Csaba. A honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági bizottság előtt is megjelent.

hendehakkg576x356Hende Csaba honvédelmi miniszter (j) beszél meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban. Mellette Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az új illetményrendszer ösztönöz a szakmai tapasztalat megszerzésére, a ranglétrán való előbbre jutásra, és újjáépíti a honvédség erejét – mondta csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti meghallgatásán Hende Csaba. A honvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy az elmúlt másfél év az ukrán válságra adott válaszok jegyében telt, amelynek része a védelmi költségek növelése és a beruházások felgyorsítása. Az Iszlám Állam elleni szerepvállalásban a tárca az elmúlt hónapokban megtervezte a kurdisztáni bevetés teljes eszköz- és emberigényét, kiválasztotta az állományt, továbbá megkezdték a felkészítést és elindították a szükséges beszerzéseket.

Az Afganisztánban felszabaduló erőket Koszovóba csoportosították át, így ott van ma a legnagyobb létszámú magyar szerepvállalás. Kósa Lajosnak a Gripen-balesetre vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta, hogy a nem javítható gépnél eddig nem találtak műszaki meghibásodást, a veszteséget pedig a légiirányítás, a pilóták mulasztása, de akár külső környezeti hatások is okozhatták. A szocialista Harangozó Tamás felvetésére elmondta, hogy a tavaly decemberi adatok alapján a honvédségnél 28 624 rendszeresített beosztás volt, ami 81,3 százalékos feltöltöttséget takar.

A honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági bizottság előtt is megjelent, ahol a fideszes Csízi Péter felvetésére kifejtette, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a SAAB-al a Gripen pótlásának lehetőségéről. Hende a testület elnökének, a szocialista Molnár Zsoltnak a kérdésére válaszolva kezelhetőnek mondta a kurdisztáni bevetés biztonsági kockázatát. Beszámolójában a közelmúlt beruházásai közül a Gripenek levegő-föld műveleti feladatok végrehajtását biztosító bombafegyverzet beszerzését, továbbá a légvédelmi rakétarendszer fenntartását és fejlesztését emelte ki.