Guinness-rekord Budapesten a környezetért

Mészáros Krisztina – 2015.06.02. 15:33 –

Guinness-rekordot szeretnének felállítani az italos papírdobozok újrahasznosításából budapesti gyerekek, ehhez egy tonna tejes és üdítős kartont kell összegyűjteniük, ami körülbelül harminc–harmincötezer flakont jelent – ismertette tegnap Baka Éva, az eseményt szervező Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés elnöke.

 A kezdeményezés nyitott, arra mindenkit várnak holnap a Millenárison. Az eseményt délután egy órára szervezik, de már reggel tíztől fogadják az összelapított dobozokat a helyszínen – részletezte.

Az italos kartonokat sokféle módon lehet újrahasznosítani, mivel a ledarálásukkor a dobozokon lévő műanyag összeragasztja a szemcséket, így készülhet belőlük bútorlap. Ha vizes oldással kinyerik a műanyagot és az alumíniumot, az így készült jó minőségű merített papírból tojástartó, higiéniai papír, akár plakát is előállítható. Fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, Magyarországon ma ezeknek a kartondobozoknak mindössze huszonhárom százaléka kerül a speciális gyűjtőedényekbe.