Minden türkmének elnöke aranyozott szobrot kapott

Felavatták Gurbanguly Berdimukhammedow 21 méteres szobrát

MH/MTI – 2015.05.25. 16:10 –

Felavatták hétfőn Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök első aranyozott szobrát a közép-ázsiai ország fővárosában. A 21 méter magas szobrot ünnepélyes keretek között adták át.türmenisztán szobor nagy

"Dicsőség a Védelmezőnek!" - énekelte egy iskolás gyerekekből álló kórus a ceremónián, miközben fehér galambok szálltak fel és léggömbök emelkedtek a magasba Asgabat központjában.

Az elnök nem vett részt az avatáson. "A Védelmező éjt nappallá téve népünk dicsőségéért dolgozik" - mondta az ünnepség egyik felszólalója.

A művész lóháton, kezén fehér galambbal ábrázolta az elnököt egy márványból készített fehér szikla tetején.

A hatóságok közlése szerint az államfőnek a lakosság kérésére emeltek szobrot. "A legfőbb célom a nép és az Anyaföld szolgálata. Ezért hallgatni fogok az emberek véleményére és úgy fogok tenni, ahogy akarják" - mondta tavaly Berdimukhammedow a szoborállítási javaslatra reagálva.

Türkmenisztánban számos aranyozott szobrot állítottak az előző elnöknek, Szaparmurat Nyijazovnak, Berdimukhammedownak azonban ez az első ilyen emlékműve.

A Nyijazov 2006-ban bekövetkezett halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, aranyozott Nyijazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.

Bár Berdimukhammedow hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez, a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is kemény kézzel irányítja az Afganisztánnal és Iránnal is határos volt szovjetköztársaságot.