Egymásra talált a magyar és a cseh gazdaság

Szijjártó Péter munkalátogatáson tartózkodik a cseh fővárosban

MH/MTI – 2015.05.05. 15:59 –

Egymásra talált a magyar és a cseh gazdaság, a kereskedelmi forgalom dinamikusan növekszik, az együttműködés fejlesztésének pedig nagyon jó feltételei vannak - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában.

lead szA magyar diplomácia vezetője munkalátogatáson tartózkodik a cseh fővárosban. 

Szijjártó Péter egyértelműnek nevezte, hogy a két ország külgazdasági törekvései megvalósultak, a magyar és a cseh gazdaság szereplői egyértelműen megtalálták egymást, bíznak egymásban és a másik ország gazdaságában. "Ha ez nem lenne így, akkor nem tudtuk volna tavaly több mint tíz, az idei első két hónapban pedig több mint hat százalékkal növelni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat" - mondta Szijjártó Péter a kétoldalú tárgyalások utáni sajtótájékoztatón. 

Magyarország tartani fogja magát az Európai Uniónak az ukrajnai válság kapcsán kialakított közös álláspontjához Oroszországgal szemben - jelentette ki Szijjártó Péter cseh kollégájával folytatott tárgyalásait követően."Magyarország mindig részt vett az Európai Unió közös álláspontjainak elfogadásában. Mindig a közös európai döntések mellett voltunk. Ez így volt, és így is lesz" - szögezte le Szijjártó. Hangsúlyozta: az egységben rejlik az EU legfőbb ereje, és ezt senkinek sem szabad megbontania. "Meggyőződésem, hogy Budapest álláspontja a keleti konfliktussal kapcsolatban lényegében nem tér el sem Prága, sem az EU álláspontjától" - fogalmazott Zaorálek.Nagyon fontosnak nevezte, hogy megérkeztek az úgynevezett zászlóshajó projektek is, amelyek szerinte mindig a kritikus pontját jelentik a két ország gazdasági együttműködésnek. "Ha ugyanis ezek sikeresek, akkor a további projektek részére is újabb lehetőségek nyílnak" - vélekedett.
Felidézte, hogy három magyar vállalat játszik vezető szerepet a cseh gazdaságban: a Mol, amely mostantól 318 benzinkutat működtet Csehországban, és ezzel a piac második legjelentősebb szereplője; a Richter Gedeon a nőgyógyászati gyógyszerek tekintetében vezető Csehországban, a Danubius Hotels pedig immár a harmadik legjelentősebb fürdővállalattá vált Csehországban. 
A miniszter elmondta: a pilseni Skoda újabb közbeszerzési tendert nyert Magyarországon és az a szándéka, hogy részt vesz a paksi atomerőmű bővítésében is. Andrej Babis, cseh kormányfő-helyettes cégei pedig már több mint kétezer embert foglalkoztatnak Magyarországon. 

szijj-molJan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter, Világi Oszkár, a Mol-csoport igazgatótanácsának tagja, a Slovnaft vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - MTI Fotó: Illyés TiborAnnak érdekében, hogy ezt az együttműködést a kis- és közepes vállalatok szintjén is fokozni lehessen, az Eximbanknál háromszázhatvan millió eurós hitelkeretet nyitottak a felek.

"A magyar-cseh együttműködés meghatározó jelentőségű a közép-európai, illetve a visegrádi együttműködés szempontjából" - szögezte le a miniszter. 

A magyar diplomácia vezetője délután Jan Mládekkel, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével találkozott. A prágai ipari és kereskedelmi minisztériumban a két miniszter jelenlétében együttműködési megállapodást írtak alá a cseh és a magyar gépipari klaszterek között, valamint a Híd Zrt. és a Klement a.s. között arról, hogy közösen indulnak csehországi és harmadik piaci tendereken. Szijjártó Péter ezután részt vett az első csehországi Mol-üzemanyagtöltő állomás megnyitásán, és találkozott a Mol vezetésével. Látogatása végén fogadja őt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is.
"Gazdasági együttműködésünk nagyon jó alapokon nyugszik és jelentős fejlődési potenciállal rendelkezik" - hangsúlyozta Zaorálek a sajtóértekezleten. Hozzátette: Csehország mindent megtesz annak érdekében, hogy a visegrádi gazdasági együttműködés súlya tovább növekedjen az Európai Unióban. "Ez a jövőbeni cseh V4-es elnökség egyik stratégiai célkitűzése" - mutatott rá a cseh miniszter. Csehország júliusban veszi át a V4-ek elnöki tisztségét Szlovákiától.
Szijjártó Péter munkareggeli keretében megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh kormányfő-helyettessel, pénzügyminiszterrel, délután pedig Jan Mládekkel, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével találkozik. Fogadja őt Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is.

 


 

Egymásra talált a magyar és a cseh gazdaságSzijjártó Péter munkalátogatáson tartózkodik a cseh fővárosban - Egymásra...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. május 5.