Megnyílt a milánói világkiállítás

Renzi olasz kormányfő globalizált szolidaritást kért beszédében

MH/MTI – 2015.05.01. 14:40 –

Megnyílt pénteken a milánói világkiállítás, az Expo 2015. Megnyitó beszédében Matteo Renzi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a világkiállítás reményt és fordulatot akar adni a világ válságövezeteinek. 

lead expoA kormányfő köszönetet mondott az Expo 2015-öt megvalósító tízezer munkásnak is, úgy fogalmazva, hogy Olaszországnak "ma kezdődik a holnap!"
Renzi a nemzeti himnusz sorait idézve kijelentette: Olaszország talpra állt és kész arra, hogy a világkiállítással reményt adjon és fordulatra ösztönözze a világot. Az olasz kormányfő szerint fordulatra a Földközi-tengeren van szükség, amelyet az "évek óta tartó érdektelenség temetővé változtatott", reményre pedig Afrikában, a Balkán-félszigeten - amely még mindig nem tagja az EU-nak -, a továbbra is békét sürgető Közel-Keleten és Európa háborútól szenvedő keleti határán, valamint a terrorizmus globális fenyegetésével szemben. 

Matteo Renzi arra buzdította Olaszországot, hogy önsajnálkozás helyett higgyen magában és a jövőjében. Hangsúlyozta: sokan abban sem hittek, hogy Olaszország képes lesz eljutni az Expo 2015 megnyitásáig, de sikerült. 

A színpadon Matteo Renzi kormányfő kezet fogott az olasz zászlót felvonó Romano Bigozzi 78 éves építésvezetővel. Az ünnepségen az olasz politikai és gazdasági élet képviselői és a nemzetközi delegációk mellett az Expo 2015 dolgozóinak és munkásainak küldöttsége, valamint nagyon sok gyerek és fiatal vett részt. Renzi elsőként a földrengés sújtotta Nepál, majd Olaszország pavilonját kereste fel. 

Ferenc pápa is bejelentkezett

A nyitóünnepségen videón bejelentkezett Ferenc pápa is, és azt kérte, hogy a világkiállítás "globalizálja a szolidaritást", kenyeret és méltóságteljes munkát adva a világban éhező millióknak. 
A Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú világkiállítás főszereplői azok legyenek, akik ma is éheznek, akik ma sem tudnak emberhez méltóan táplálkozni - hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: a teremtett világ tiszteletben tartásával azt kell elérni, hogy egyetlenegy ember számára se hiányozzon a mindennapi kenyér. 

Sergio Mattarella olasz államfő nem volt jelen a megnyitón, de a televízióban mondott beszédében Olaszország számára "világméretű kirakatnak és rendkívüli lehetőségnek" nevezte az Expo 2015-t. 
Giuseppe Sala, az óriásrendezvény kormánybiztosa emlékeztetett arra, hogy Olaszország 109 év után rendez ismét világkiállítást, amelyen rekordnak számító 54 országpavilon épült. Ez az első alkalom, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő országoknak közös kiállítóteret biztosítottak. 
Az Expo 2015-re már reggel óta sorban álltak az első látogatók. A nyitóünnepséggel egy időben már tízezer látogató tartózkodott a kiállítási területen. Az internetes jegyfoglalás azonban több órára befagyott az Anonymous hackercsoport támadása miatt. 
A NoExpo mozgalom délutánra Milánó utcáin tüntetést szervezett az olasz kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen. A tüntetők arra emlékeztettek, hogy a világkiállítás olasz pavilonja 90 millió euróba (27 milliárd forintba) került.