Ban Ki Mun Ferenc pápát tekinti a szegénység elleni globális harc egyik erkölcsi vezetőjének

A teremtett világ védelméről írta második enciklikáját a katolikus egyházfő

Tóth Loretta – 2015.04.29. 17:08 –

A bevándorlás kérdéséről, az éghajlatváltozásról, valamint a konfliktusok sújtotta térségekben kialakult humanitárius vészhelyzetről tartott tegnap megbeszélést Ferenc pápa és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Védeni a földet, nemesíteni az emberiséget című vatikáni környezetvédelmi konferencián.

Ban-Ki-MunA Szentatya és az ENSZ-főtitkár a Vatikánban. Közösen nemesítenék az emberiséget (fotó: REUTERS/Osservatore Romano)
Az éghajlatváltozás létező és megoldást sürgető probléma, amelyet szemléletváltással és az emberek életstílusának megváltoztatásával lehet ellensúlyozni. Ennek elérésében pedig a vallási vezetők is főszerepet játszhatnak – hangsúlyozta a Pápai Tudományos Akadémia által a Vatikánban kedden rendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón Ban Ki Mun. Az ENSZ főtitkára elmondta, „a tudomány azt állítja, hogy az éghajlatváltozás az ember felelőssége, (...) de még van egy kicsi esélyünk arra, hogy a hatását visszafordítsuk”. A főtitkár az illegális bevándorlásról beszélve humanitárius folyosók létesítését szorgalmazta a Földközi-tengeren a migrációs útvonalak szabályozására. Szükségesnek nevezte a bajba jutó bevándorlók felkutatását és megmentését. A múlt csütörtökön tartott rendkívüli EU-csúcsot az első lépésnek nevezte. Kijelentette, hogy „az emberkereskedők hajóinak megsemmisítése nem a helyes út, a hajókkal zajló emberkereskedelmet kell megállítani”. Ban Ki Mun szerint az illegális bevándorlás okainak megszüntetése több időt igényel, de csakis így lehet globális megoldást találni a megfékezésére. Elmondta, hogy hétfőn a Földközi-tenger nyugati medencéjében a San Giusto olasz hadihajón az Észak-Afrikából az európai partokra érkező illegális bevándorlásról tanácskozott Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel és Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Az egyeztetés konklúzióját összefoglalva kifejtette, az illegális bevándorlás megfékezésére olyan nemzetközi misszióra lenne szükség, mint amilyen Szomália partjainál a kalóztámadások elleni katonai misszió volt. Matteo Renzi a találkozóról kiadott közleményben úgy fogalmazott, hogy Olaszország nincsen többé egyedül.

Ban Ki Mun Ferenc pápával kapcsolatban azt mondta, hogy az egyházfő a szegénység elleni küzdelem egyik erkölcsi vezetője. A pápa szeptember 25-én ellátogat az ENSZ New York-i székházába. A szentszéki sajtóközpont közleménye szerint az egyházfő fél órán át beszélt Ban Ki Munnal. A Vatikánban zajló környezetvédelmi konferencián Sergio Mattarella olasz államfő és Maria Voce, a Fokoláré-mozgalom (Mária-műve) elnöke is részt vett.

A Vatikán bejelentette továbbá, Ferenc pápa befejezte második enciklikáját, amelynek a témája a teremtett világ védelme. Az enciklikát még a nyár előtt bemutatják és továbbítják a Párizsban az év végén tartandó környezetvédelmi világkonferenciára.