A hétvégén ismét Budapest100

Vezetett sétákon ismerhetjük meg a főváros építészeti kincseit

MH/ MTI – 2015.04.18. 11:19 –

Temetői séták, kerékpáros városnézés és templomkörutak is kísérik a százéves budapesti házak ünnepét, amelyhez szombaton és vasárnap számos program kapcsolódik városszerte.

benedek  A Ráday utcai egyik házát szemlélik a résztvevők  fotó: Benedek Nóra  Öt éve indult el a százéves fővárosi házakat bemutató Budapest100 programsorozat, így ebből az alkalomból ezúttal nemcsak az építésük, falavatásuk, vagy alapkőletételük centenáriumát idén ünneplő házakat "köszöntik", hanem azokat is, amelyek 1911-1915 között készültek. Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő civil programhoz számos kísérőrendezvény és tematikus séta, kiállítás is kapcsolódik. Az idén a tavalyihoz hasonlóan 60 épületet lehet meglátogatni. 2014-ben több mint 150 programmal és 20.000 látogatóval büszkélkedhet a Budapest100. 

Vezetett túrákon ismerhetik meg a résztvevők például több kerületben is a centenáriumukat ünneplő lakóházakat, templomokat, gyárépületeket, amelyekről érdekes, kevéssé ismert történeteket mesélnek majd a vezetők.  A kísérőrendezvények között élő társasjátékot szervez például a Hosszúlépés civil szervezet, amely a Budapest100 legérdekesebb házait mutatja be egy interaktív, városismereti fejtörő segítségével. Ennek részvevői az eldugott rejtvényeket megfejtve fedezhetik fel a főváros évszázados épületeit.

 Lesz továbbá fényfestés a Horánszky 12. számú épületen, de számos előadás, beszélgetés, kiállítás, kerékpáros városnéző túra is kapcsolódik a rendezvényhez. A helyszínekről és a részletes programokról a Budapest100 honlapján lehet bővebben tájékozódni.