„Szembe kell néznünk a szégyennel”

Áder János a romaholokauszt-megemlékezésen: utasítsuk el a faji megkülönböztetés minden formáját, minden megnyilvánulását

Kacsoh Dániel – 2014.08.04. 05:59 –

A kirekesztés kevesebbé, az egymásnak megadott kölcsönös tisztelet azonban gazdagabbá tesz mindannyiunkat – hangoztatta Áder János államfő a roma holokauszt hetvenedik évfordulója kapcsán tartott megemlékezésen.

aderAz államfő és felesége Makai István, a Roma Polgárjogi Tömörülés elnöke társaságában (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Országszerte megemlékezéseket tartottak a hét végén a roma holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából, több civilszervezet és – a Jobbik kivételével – valamennyi parlamenti párt közleményben fejezte ki együttérzését, sürgetve a múlttal való szembenézést. Áder János köztársasági elnök Csepelen, az új Roma Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ szombati átadásán arról beszélt, hogy a kirekesztés kevesebbé, az egymásnak megadott kölcsönös tisztelet azonban gazdagabbá tesz mindannyiunkat. Ezért az egymásnak megadott tisztelet lehet az a kulcs, amely kaput nyithat számunkra, hogy „még közös múltunk szégyenéből és fájdalmából is új világot formálhassunk”.

Áder János kiemelte, a tisztelet mindenkit megillet, a legszegényebbeket, a legelesettebbeket is. Politikai nemzetünk erejét növeli, ha tiszteljük egymásban az embert, és tiszteljük egymásban a magyart – mutatott rá.

„Azért gyűltünk össze, hogy közösen utasítsuk el a faji megkülönböztetés minden formáját, minden megnyilvánulását. S ki kell mondani, a magyar zsidók és a hazai cigányság tragikus meghurcoltatásában a magyar állam számos képviselője, megannyi cinkos propagandistája, ezernyi náci szellemiségű tisztségviselője, csendőre és nyilas különítményese is tevékenyen részt vett. Az áldozatok emléke előtt fejet hajtva ki kell mondani, hogy az akkori magyar államnak súlyos felelőssége van abban, hogy ez megtörténhetett hazánkban. Ki kell mondani, hogy a hazánk német megszállását követő tragédia az akkori magyar államnak is szégyene. A népirtásokért viselt felelősség nem egyedül a hitleri Németországé. Súlyos és elévülhetetlen felelősség terheli az európai országok náci kollaboránsait is” – hangoztatta az államfő. Leszögezte, ami ebből a mi szégyenünk, azzal nekünk, magyaroknak kell szembenéznünk.
Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke arról beszélt, ez a nap a gyász, az emlékezés és az újjászületés napja.

„Olyan igazságügyi politikát kívánok képviselni, amely a jogegyenlőség alkotmányos eszményét védelmezi és segíti érvényesülését” – ezt már Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta egy várpalotai rendezvényen. Eötvös Károly szavait idézve kijelentette, az antiszemitizmus, a cigányellenesség és mindenféle előítélet, rasszizmus lélekmérgezés, és ez a méreg lassan öl. De van ellenméreg, a tiszta emlékezés, a segítség és az együttérzés – hangsúlyozta.

Vasárnap este ökumenikus megemlékezést tartottak a Sant’Egidio Közösség kezdeményezésére a budapesti Jézus Szíve-templomban, a szertartás során az öt évvel ezelőtti kislétai gyilkosság áldozataira is emlékeztek. Szentbeszédet mondott Székes János esztergom-budapesti segédpüspök.
A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 3-ra virradóra SS-katonák több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.