Világszerte gyertyák égnek

Tolerancia-központ létrehozását szorgalmazzák

Kacsoh Dániel – 2014.08.04. 05:51 –

Az emlékezés gyertyái arra kellenek, hogy figyelmeztessék a ma emberét, hogy „mindez még egyszer nem történhet meg sem romával, sem zsidóval, sem örménnyel. Senki ember fiával!” – jelentette ki Farkas Fló­rián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke Bükön, a szervezet megemlékezésén.

Felidézte az 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradó éjszaka tragikus eseményeit, amikor is Auschwitz-Birkenauban a náci katonák mindössze néhány óra alatt mintegy négyezer romát gyilkoltak meg a haláltábor cigányrészlegének felszámolásakor.

„Porrajmos. Mi, romák, szerte a világon ezzel a szóval fejezzük ki mindazt, amit az örmények genocídiumnak, a zsidóság soának, vagyis egyszóval népirtásnak, ahogy szerte a világon ismert, holokausztnak neveznek” – fűzte hozzá. Rámutatott, ezen a napon a „világon mindenütt gyertyát gyújtunk mi, romák, s gyertyát gyújt minden nem roma is, aki emlékezni akar a fajüldöző náci hatalom áldozataira”.

Farkas Flórián kiemelte, az új roma politika 2011-ben meghirdetett feladatai között az emlékezés kultúrájának építését és ápolását is célként fogalmazta meg. Ehhez azonban méltó emlékhelyre van szüksége a magyar cigányságnak, olyan tolerancia-központra, amely intézményesen dolgozik e célok eléréséért – jelentette ki. Az ORÖ elnöke lapunknak elmondta, a központ létrehozásáról szóló javaslat már elkészült és a holokauszt-emlékbizottság elé került, amely azt támogatói szándékáról biztosította.