Három embert állítottak elő a Quaestornál

Tarsoly Csaba vezérigazgató is őrizetbe került, az általa vezetett brókercégnél rendszeresen az ügyfelek befektetéseihez nyúltak

Somogyi Orsolya, Csibra Tibor – 2015.03.27. 15:55 –

Három embert, köztük Tarsoly Csabát, a Quaestor-csoport vezérigazgatóját is előállította tegnap a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a brókerbotránnyal összefüggésben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Quaestor 20150327Már három brókercég vezetői ellen indult büntetőeljárás (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tegnap késő délután Quaestor-ügyben előállítottak három személyt -tájékoztatott az ORFK. Az érintettek egyike Tarsoly Csaba, a Quaes­tor-csoport vezetője és felesége, valamint a cég értékpapír-divíziójának vezérigazgatója – értesült a Magyar Hírlap. A házkutatások egész éjjel tartottak, a nyomozók megkezdték a vagyon-visszaszerzési intézkedéseket is. Késő este a Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy jogerősen is helybenhagyta a Buda-Cash-ügyben érintett három ember előzetes letartóztatását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Quaestor csődjét megelőzően nem találkozott Tarsoly Csaba vezérigazgatóval, és nem kapott levelet tőle – szögezte le tegnap közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). Más ügyfelekhez hasonlóan járt el a KKM és a Magyar Nemzeti Kereskedőház is, amikor a miniszterelnöki utasításnak megfelelően a tőkéjét kivette a Quaestortól. Utóbbinál meglepődve tapasztalták, hogy számlájukra nem állampapír, hanem készpénz érkezett.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát arról tájékoztatta tegnap az Alkotmányvédelmi Hivatal, hogy nem voltak olyan informá­ciói, amelyek előrevetítették volna a Buda-Cash–nél vagy a Quaestornál történteket.

A Fidesz-frakció szerint a baloldal most is csak saját kicsinyes hatalmi harcaival van elfoglalva ahelyett, hogy a parlamentben segítené a károsultakat és a brókerpiac rendbetételét. Ugyanakkor még mindig nem kért öncsődöt a Quaestor, a 2015. március 20-án lajstromozott kérelmet pedig a Fővárosi Törvényszék még aznap elutasította – számolt be legfrissebb számában a Figyelő című hetilap. A pénzintézetnél az 1998-as orosz pénzügyi válság óta nyúltak rendszeresen az ügyfelek pénzéhez, ha azt a likviditási helyzet éppen megkívánta. Azt írták, hogy a hiányt általában egyszerre tízmilliárd forintos kötvénykibocsátásokból pótolták, amelyeket Májer Zsolt, az Értékpapír Zrt. vezérigazgatója kérésére Tarsoly Csaba hagyott jóvá.


A minisztérium nem tűri a csaló könyvvizsgálást

Zéró toleranciát hirdetett a Nemzetgazdasági Minisztérium a csaló könyvvizsgálókkal szemben: Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár az európai könyvvizsgálói közfelügyeletek Budapesten tartott plenáris ülésén zéró toleranciát kért a résztvevőktől - jelentette a távirati iroda.
A Magyar Könyvvizsgálói Kamara érdeklődésünkre közölte, hogy csak a jövő héten tartanak tájékoztatót a brókerügyekről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, hogy segítséget nyújt az Igazgyöngy Alapítványnak, amely a Buda–Cash-botrány során bedőlt bankok egyikénél bennragadt pénze miatt korábban a tárcához fordult.