Biztos jövő a sikeres programoknak

Társadalmi felzárkózás: pályázati helyett költségvetési finanszírozás lehet

Kacsoh Dániel – 2014.08.01. 04:34 –

A nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia unió által is elismeréssel illetett, úgynevezett monitoring eljárása az elmúlt hónapokban indult. Ennek nyomán az eredményesnek bizonyuló programokat meg lehet erősíteni, ki lehet bővíteni. Egyes projektek esetében elképzelhető, hogy az eddigi pályázati rendszert felváltja a költségvetési finanszírozás, azaz a programok hosszú távú jövője is biztosított lesz – tudta meg lapunk Czibere Ká-roly államtitkártól.

czibereCzibere Károly szerint legfontosabb az oktatás és a korai fejlesztés (Fotó: Hegedüs Róbert)
„A mélyszegénységben élők, köztük a romák helyzete rengeteg ágazatot érint, ezért szükséges az együttműködés” – nyilatkozta lapunknak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, megjegyezve, ezt az témát valamennyi államtitkár és miniszter a magáénak érzi, ennek szellemében zajlanak már a különböző, szakértői szintű egyeztetések a témában. Az ősz folyamán pedig ismét összeülhet a Cigányügyi Egyeztető Tanács, amelyet közösen elnököl Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Czibere szerint az integráció tekintetében a legfontosabb feladat most az oktatás, illetve a korai gyerekkorban történő fejlesztés. A későbbi szociális problémák és a lemorzsolódás „gyökere” ugyanis ez a korosztály. Ezért a lehető legkorábban „meg kell törni a nyomor ördögi körét”, hiszen abból később már nagyon nehezen lehet kijutni. „Ennek megfelelően először megvizsgáljuk a bölcsődék, a családi napközik helyzetét, s mielőbb biztosítani kell a korai fejlesztést komplex módon, az egész családot segítő Biztos Kezdet Gyerekházak jövőjét is” – vetítette előre az államtitkár.

A politikus utalt a minap bejelentett, huszonkilencmilliárd forintos programra is, amely éppen a legfiatalabb korosztályt is érinti, és az a célja, hogy e gyerekek életminősége javuljon. Ennek a zömmel uniós forrásból megvalósuló projektnek a társadalmi egyeztetése már lezárult, az első pályázatokat a jövő év elején írhatják ki. Czibere Károly szerint kifejezetten felzárkózási célt szolgál a kötelező óvodáztatás is. A különböző ösztöndíjak, a szakkollégiumok, a roma értelmiség felkarolása, foglalkoztatása, továbbá bemutatása a társadalmi szemléletformálás miatt is fontos kezdeményezés – jegyezte meg.

Elmondta, az állam figyelemmel kíséri a nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia megvalósítását, az arra szánt források hasznosulását. Az unió által is elismeréssel illetett monitoring eljárás az elmúlt hónapokban indult. Ennek nyomán az eredményesnek bizonyuló programokat meg lehet erősíteni, ki lehet bővíteni. Vagyis egyes projektek esetében elképzelhető, hogy az eddigi pályázati rendszert felváltja a költségvetési finanszírozás, azaz ezek hosszú távú jövője is biztosított lesz. E körbe beletartozik a Biztos Kezdet Gyerekházak mellett a Tanodaprogram is – tudtuk meg Czibere Károlytól.