Széles Gábor kérdései a Buda-Cash eltűnt milliárdjai ügyében

A nagyvállalálkozó több furcsaságot is felvetett a második szocialista brókerbotrány kapcsán

MH – 2015.03.08. 21:07 –

Tudomásom szerint egy-másfél éve Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapító-tulajdonosa eladta piaci áron a részvényeit valakinek vagy valakiknek – írta lapunk tulajdonosa, Széles Gábor Facebook-oldalán.  

Érdekes módon a sajtót se jobbról, se balról eddig nem érdekelte, hogy ki lehet az a személy vagy személyek, akik becslésem szerint minimum tízmilliárd forintos nagyságrendben fizettek a részvényekért. Azért gondolom, hogy ilyen nagyságrendről lehetett szó a tranzakció során mivel Pintér Zoltán vagyona ennél nagyobb volt a Top 100-as lista alapján. Továbbá plusz négy bank tulajdonlása a Buda-Cash alatt, az sem kétfilléres tétel, bankonként csak a minimum kétmilliárdos alapítói tőkéből kiindulva.

Nyilván a részvények megvásárlásakor az új tulajdonos vagy tulajdonosok alaposan „átvilágíttatták" azt a céget, amit megvesznek. Saját gazdasági tapasztalataim szerint egy ilyen mértékű átvilágítás minimum pár hónapot igényel még egy felkészült pénzügyi csapat részéről is. Amiből következik, hogy ezen átvilágítás után a vásárlónak pontos képe kellett legyen arról, hogy mibe vásárol be.

Tehát a kérdéseim a következők:

1. Ki vagy kik a P. Z. helyébe lépő tulajdonosok?
2. Hol jegyezték be a vásárló céget vagy cégeket? Valamelyik off-shore paradicsomban?
3. Lehet, hogy a régi tulajdonos egy „homeless-nek” adta el a részvényeit egy forintos áron?
4. Ha nem homeless-nek adták el és az új tulajdonos nem csináltatott egy alapos vizsgálatot (due diligence), akkor az itt könnyen jött pénz könnyen is ment?
5. Erre a „könnyen jött" pénzre nem kellene felfigyelnie a magyar nyomozó szerveknek is?
6. Lehet, hogy az új tulajdonos vagy tulajdonosok egyszerűen analfabéták és dilettánsok voltak gazdasági kérdésekben?