Újabb két magyar lemez a világzenei toplistán + VIDEÓ

Herczku Ágnes albuma a tizedik, a Romano Dromé a tizenötödik helyet érte el

MH/ MM – 2015.03.02. 12:26 –

A világ legrangosabb világzenei listáján 2015 márciusában két magyar lemez is a Top 20-ban szerepel - Herczku Ágnes Bandázom című albuma a lista tizedik helyére került, a Romano Dromtól a colors pedig a tizenötödik helyet érte el. 

A világ huszonöt országának összesen mintegy ötven világzenei szakembere állítja össze havonta a toplistát, amelyen az elmúlt években sikerrel szerepelt Lajkó Félix Mező című lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó); a Buda Folk Band Magyar világi népzene című lemeze, más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemeze.

Herczku Ágnes Bandázom című lemeze 2014 év végén jelent meg a Fonó gondozásában. Az új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta dolgozik együtt. Eddigi közös albumuknak (pl. Volt nékem szeretőm, Megéred még) méltó folytatása a mostani, azzal az új hangszerelési lehetőséggel gazdagítva a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté és Pálházi Bence: hegedű, Fekete Márton: brácsa és Molnár Péter: nagybőgő - tehetsége, tudása és mindenre nyitott gondolkodása inspirált. 

Herczku Ágnessel az új lemeze kapcsán készült interjúnkat itt olvashatja.


A tizenhat éve működő, mindig megújuló Romano Drom colors című új nagylemeze – amely szám szerint a hatodik - tizenhárom új dallal jelent meg 2014 őszén a Fonó gondozásában. A dalok nagy része cigány nyelven íródott, de vannak részben magyar nyelvű dalok is. A zenekar sikere egyedi fúziós zenéjükben keresendő, melyben Kovács Antal a (Romano Drom alapítója és zeneszerzője) vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni vagy akár a pop zenében használatos ritmusokkal, valamint olyan zenei megoldásokkal, melyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki. A World Music Charts Europe toplistáját itt nézheti meg.