„Európa máig nem heverte ki”

Egy korszakot zárt le az első világháború kitörése

Kacsoh Dániel – 2014.07.29. 04:26 –

Az első világháború olyan pusztítást hozott Európára, amelyet máig nem tudott kiheverni – jelentette ki Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter tegnap este egy Balatonalmádiban tartott megemlékezésen.

Navracsics TiborNavracsics Tibor (Fotó: Kövesdi Andrea)
A külgazdasági és külügyminiszter az MTI beszámolója szerint úgy fogalmazott, az emberiség történetében először terjedt ki háború az egész világra, „iparszerűen gyilkoltuk egymást”. A világ összes frontján több mint tízmillió katona és körülbelül tizenkétmillió civil esett áldozatul. Köztük hatszázezer magyar katona, de elenyésző volt a hazai civil áldozatok száma, mert honvédeink megvédtek minket attól, hogy hazánk területén – egy orosz és egy román betörést leszámítva – frontvonal legyen – fogalmazott.

A Magyar Posta Zrt. a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen centenáriumi bélyeget hozott forgalomba az első világháború kitörésének századik évfordulójára. Kun Szabó István vezérőrnagy, a szakminisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a budai Várban felidézte, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, napok alatt világméretűvé szélesedő háború vette kezdetét. Kijelentette, 1914-ben egy korszak lezárult, számos megpróbáltatással és konfliktussal teli időszak kezdődött. A magyar katonák valamennyi hadszíntéren jelen voltak, ha a helyzet úgy kívánta, az utolsó emberig, az utolsó töltényig is harcoltak az ellenséggel – tette hozzá.

A politikus kiemelte, az összes, 1914 és 1918 között elesett és megsérült magyar katona emléke előtt tisztelgünk, s reméli, a centenárium ráirányítja a közvélemény és a média figyelmét történelmi emlékeink és értékeink megőrzésének kiemelt fontosságára.