A Dévai Szent Ferenc Alapítvány használhatja ötven évig a keresdi várkastélyt

A kastélyt a román állam 2007-ben romos állapotban adta vissza a történelmi családnak

Böjte Csaba – 2014.07.25. 18:33 –

Az erdélyi Bethlen család örökösei a keresdi várkastélyt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány használatába adták ötven évre, ahol az alapítvány képzési és nevelési központját akarják létrehozni.

Keresdi kastély Böjte atya

Böjte Csaba ferences atya, az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó alapítvány elnöke az egyik közösségi oldalon jelentette be pénteken, hogy az általa vezetett alapítványra bízták a Segesvártól 12 kilométerre lévő műemléképületet a nagy múltú történelmi Bethlen család örökösei. A szerzetes közlése szerint ott akarják kialakítani az alapítvány képzési és nevelési központját. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Bethlen család örökösei közötti megállapodást Bethlen Anikó, a várkastély egyik tulajdonosa is megerősítette.

A nemesi család leszármazottja elmondta, hogy ötven évre azzal a feltétellel bízták az alapítvány gondozására a várkastélyt, hogy rendbe hozzák a leromlott állapotban lévő ingatlant, és közhasznúvá teszik. Bethlen Anikó elmondta, azért bízták a dévai alapítványra a várkastélyt, mert azt akarták, hogy jó kezekbe kerüljön.

A 2007-ben visszaszolgáltatott romos épület felújítása elkezdődött, de eddig töredékét sikerült elvégezni a munkálatoknak.