Lendületes évkezdés a hazai építőiparban

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium új és komplex stratégiát dolgozott ki, amelya szakma megújítását szolgálja – közölte György László államtitkár

Putsay Gábor – 2019.03.16. 01:15 –

A visegrádi régióban Magyarországon növekszik leginkább az építőipar, és idén is igen jó eredmények várhatók.

építőipar 20190315

Kiugró lendülettel kezdte az évet a hazai építőipar. A Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közlése szerint januárban az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami a rendkívüli hideg ellenére tavaly július óta a legnagyobb növekedés. Az épületeknél az ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkára az M1-en elmondta, hogy az építőipar volumene 2017-ben 26-28 százalékkal, 2018-ban 22 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, mindez azt mutatja, hogy fejlődési pályán halad az építőipar Magyarországon. Az államtitkár hozzátette, 2014 óta a visegrádi régióban Romániával kiegészítve Magyarországon bővült a legnagyobb ütemben az építőipar teljesítménye. György László kiemelte, az ITM új komplex építésgazdasági stratégiát dolgozott ki, amely a szakma megújítását szolgálja.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a távirati irodának elmondta, az építőipar nem csupán éves szinten, hanem hónapról hónapra is egyre jobban teljesít, ezért a szakszövetség várakozásai szerint a szektor idei teljesítménye 15 százalékkal biztosan meghaladja a 2018-ban elért szintet. Hozzátette, mivel a rendelésállomány szintje sem mutat csökkenést, az ÉVOSZ arra számít, hogy az építőipar 2020 végéig lendületben marad. Horváth András, a Takarékbank elemzője közölte, hogy a szektor érdemben hozzájárulhat idén a gazdasági növekedéshez, és a súlya is tovább nőhet az ágazatok közt. További béremelkedésre és fehéredésre számítanak, így a szakképzett munkaerő fokozatosan visszaáramlik a gazdaságba.