Sört főztek egy több mint 130 éve elsüllyedt hajón talált sörből kivont élesztőből

A palackok parafadugója érintetlen volt

MH/MTI – 2019.03.15. 12:45 –

Egy amerikai sörfőzde egy 131 éve elsüllyedt utasszállító hajó maradványai között talált sörből kivont élesztőből készített sört. A Deep Ascent (Mély felemelkedés) nevű sört az Albanyban megrendezett kézművessör-fesztiválon mutatták be a fogyasztóknak.

Jamie Adams egykori Wall Street-i tőzsdealkusz két évtizede nyitotta meg Saint James nevű sörfőzdéjét Long Islanden. Új sörének élesztőjét az 1886-ban Liverpoolból New Yorkba tartó, később elsüllyedt SS Oregon nevű hajóról felszínre hozott sörből vonták ki. A luxusóceánjáró a Fire-szigetnél ütközött össze egy szkúnerrel. Maradványai mintegy 45 méter mélyen nyugszanak az Atlanti-óceánban.

sor lead

Fotó: Saint James Brewery New York

Már 2015-ben elkezdtek kutatni utána, de csak 2017-ben jártak sikerrel, amikor egy vihar átrendezte az óceán fenekét borító homokot. A búvárok ekkor tudtak behatolni a hajó első osztályának éttermébe. Mintegy féltucat palackot találtak felfordulva, melyek parafadugói érintetlenek voltak. Később még további 20 palackra bukkantak. Jamie Adams új söre másolata annak, amelyet a hajón 1886-ban felszolgálhattak. 

"Azt akarjuk, hogy az emberek sörözés közben érezzék, milyen is lehetett az élet utasként egy óceánjárón" - mondta egyik interjújában a 44 éves Adams. 

A sörfőzőmester kémcsőben tenyésztette ki az élesztőt egy mikrobiológus barátja segítségével, majd a következő két évet azzal töltötte, hogy söröket készítsen belőle, és megtalálja a legjobb ízt. A komló és az árpa mellett az élesztő kulcsfontosságú alapanyag, amely meghatározza a sör ízét és jellegét.

Adams szerint az SS Oregonról származó keményítő az angliai Bass Brewers sörfőzdéből származik, ők készítették egykor a King's Ale nevű sört is, mely ma már nincs forgalomban.