Terrortámadás érte Új-Zélandot

Negyvenkilenc halálos áldozatot követelt a merénylet - Vizsgálat indult az elkövető esetleges bolgár kapcsolatai miatt - Áder János részvéttáviratot küldött+VIDEÓ

MH – 2019.03.15. 08:10 –

Negyvenkilencre emelkedett az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma - közölte Mike Bush rendőrfőkapitány tévés sajtótájékoztatóján. Korábban 40 halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.

új-zélandi terrorFotó: AP

A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét - mondta a rendőrfőkapitány, aki "nagyon alaposan kiterveltnek" nevezte a kettős merényletet.
A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. 

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: "Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken. 
Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet "jól megtervezett terrortámadás" volt - tette hozzá.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták.

lövöldöző fejkameraA lövöldöző fejkamerával közvetítette a vérontást

Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál korábban már közölt olyan részleteket, amelyeket a hatóságok akkor még bizalmasan akarnak kezelni. Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette saját gyilkos tettét egy fejkamerával 17 percen keresztül. A videóban látható, ahogy a támadó autójával a Masjid Al Noor mecsethez hajt, majd egy automata fegyverrel rálő már az ajtóban állókra is. A támadó Facebook- és Instagram-profilját a a közösségi média üzemeltetője már eltávolította, de egyes helyeken még elérhető. A rendőrség  arra kéri az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg. 

A másik támadás az elsővel szinte egyidejűleg, az első helyszín közelében lévő Linwood Masjid mecsetben történt. Azon a helyszínen azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, amivel sikerült elüldözni a támadókat. 

Ausztrál jobboldali szélsőséges az első őrizetbe vett gyanúsított

Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök elsőként őrizetbe vettek a terrortámadások gyanúsítottjaként - közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal.

Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében - mondta Scott Morrison.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy az ausztál mellett még két férfit és egy nőt vett őrizetbe.

A rendőrség adatai szerint az egyik támadó a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant, aki egy több oldalas kiáltványban szögezte le, hogy terrortámadást követtek el. A letartóztatásról videó is készült:

Vizsgálat indult az elkövető esetleges bolgár kapcsolatai miatt

Vizsgálatot indított a bolgár vádhatóság a terrorcselekmények elkövetője ellen a férfi esetleges bulgáriai kapcsolatai miatt - közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész péntek este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzési hatóságok képviselőivel tanácskozott.

Az eddigi adatok szerint az ausztrál férfi Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult, a merénylethez használt fegyverein pedig a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint a férfi 2018 november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Ezt követően november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.  Mint mondta, a vizsgálat célja, hogy megállapítsák, "az a verzió, miszerint történelmi helyeket akart meglátogatni és a balkáni országok történetőről akart tanulni, helytálló-e vagy estleg más indítékai voltak".

Cacarov szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. Hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.

Breivik inspirálta a támadót

Tarrant a 74 oldalas kiáltványában arról írt, hogy tettét a norvég szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Breivik inspirálta, aki 2011-ben 77 embert ölt meg hazájában egy bombás támadás során. Hozzátette, hogy már két éve tervezte a terrortámadást, s három hónapja döntötte el, hogy hol fog lecsapni. Azt állítja, meg akarta bosszúlni azt a “többezer halált, ami a külföldi hódítók okoztak”.

A terrorista a támadás előtt német és szerb nacionalista dalokat hallgatott az autóban. Utóbbi Radovan Karadzic-ról szólt, a volt boszniai szerb elnökről, akit népírtás és háborús bűnök miatt 40 év szabadságvesztésre ítéltek. Miközben tüzet nyitott áldozataira, már 17. századi brit katonai dalokat hallgatott.

Írásában egyébként az európai kultúra hanyatlását is megemlítette, továbbá Donald Trump amerikai elnököt éltette, ugyanis szerinte ő a megújult fehér identitás szimbóluma.

Tarrant azt írta magáról, hogy a munkásosztályból származik egy alacsony jövedelmű családból. Korábban személyi edzőként dolgozott egy helyi konditeremben, de állítólag ingyenes atlétikai programokat is szervezett gyerekeknek - írja a Sydney Morning Herald.

Tarrant fegyver

Tarrant fegyvertár

Magyar neveket is írt a fegyverére

A megjelent képeken látható, hogy Brenton Tarrant a fegyverét és a tárát is teleírta különböző történelmi eseményekkel, nevekkel, de a feliratok leginkább a bevándorlásellenes nézeteivel kapcsolatosak.

A fegyverre és a tárakra két magyar név is felkerült: az egyik Hunyadi Jánosé (John Hunyadiként szerepel), a másik pedig Szilágyi Mihályé. Tarrant minden bizonnyal azért írta fel őket is, mert szimpatizálhatott azzal, hogy a két magyar hadvezér 1456-ban megvédte Nándorfehérvárat a török hódítóktól.

Aucklandben is találtak bombákat

A rendőrség Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandben elhagyott hátizsákokat talált a Britomart vonatállomás közelében. A táskákban bombák voltak, a hatóságok ezeket ellenőrzött körülmények között felrobbantották. Az incidens alig negyed órán át tartott, az állomás üzemeltetését nem érintette, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy a bombáknak van-e közük a Christchurchben történtekhez.

Áder János részvéttáviratot küldött Új-Zéland főkormányzójának

Táviratban fejezte ki részvétét Áder János köztársasági elnök pénteken Patsy Reddy új-zélandi főkormányzónak a terrortámadás miatt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által közzétett részvéttáviratban Áder János azt írta: mély megrendüléssel értesült a Christchurchben elkövetett kegyetlen merényletekről, amelyek számos ártatlan ember életét követelték.

"Magyarország népe nevében és a magam részéről is ezúton szeretnék őszinte részvétet nyilvánítani az áldozatok családtagjainak és barátainak, Új-Zéland valamennyi polgárának" - írta az államfő. 
Hozzátette: e nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik az értelmetlen terrortámadásban elveszített szeretteiket gyászolják. 
 Lélekben ott vagyunk velük, és osztozunk fájdalmukban, a merénylet sérültjeinek pedig mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk - írta Áder János részvéttáviratában. 

Több muzulmán többségű vagy nagyszámú muzulmán lakossal rendelkező ország politikai és vallási vezetői ítélték el a kettős terrortámadást, köztük Indonézia, Malajzia, Törökország, Afganisztán, Pakisztán és India.

Donald Trump is együttérzését fejezte ki

Donald Trump amerikai elnök együttérzését fejezte ki Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek a  merényletek miatt. A terrorcselekményekre tekintettel megszigorították az amerikai mecsetek védelmét is.  Az amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Jacinda Ardernnel.

Donald Trump az elmúlt huszonnégy óra "szörnyűséges eseményének" nevezte a terrortámadásokat. "Együttérzésünket fejeztem ki Új-Zélanddal, és jeleztem, hogy az Egyesült Államok kész minden segítséget megadni" - írta az elnök. "Új-Zéland, szeretünk!" - fejezte be Twitter-bejegyzését Trump. 

Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű emberi jogi ernyőszervezet igazgatója pénteken nyilatkozatban ítélte el a terrortámadást. Mint fogalmazott: a világ valamennyi muszlim vallású embere gyászol. Awad elítélte a gyűlöletbeszédet, amely szerinte erőszakhoz vezet, és úgy vélte, hogy az új-zélandi terrortámadás is a gyűlöletbeszéd következménye. 

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács is elítélte a merényleteket

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte pénteken a két mecset ellen elkövetett új-zélandi terrortámadásokat, amelyekben a legfrissebb hírek szerint 49 ember vesztette életét.

Az imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak, akik hiszünk a vallás és a vélemény szabadságában, sokszínűségében, ami az új-zélandi társadalom szövetét jelenti, és amely értékeket az Európai Unió is osztja - hangsúlyozta az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az ilyen cselekedetek erősítik eltökéltségünket, hogy a nemzetközi közösség egészével együttműködve szembeszálljunk a terrorizmus, a szélsőségesség, a gyűlölet globális kihívásaival - húzta alá Federica Mogherini.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió együtt gyászol Új-Zélanddal, és "mindig ki fog állni azok ellen, akik gyűlölettől fűtve el akarják pusztítani társadalmainkat és életmódunkat".

Határozottan elítélte a történteket Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki támogatásáról biztosította Wellingtont a nyitott társadalmak és a közös értékek védelmében.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt írta a Twitteren, hogy "a rasszizmus, a vallási gyűlölet és az iszlamofóbia fenyegetést jelent a békére, a stabilitásra világszerte".

Ivica Dacic szerb külügyminiszter Belgrádban nyilatkozva elítélte a terrorcselekményeket, és el is határolódott azoktól. A szerb nacionalista dalt hallgató elkövetővel kapcsolatos újságírói kérdésre felelve leszögezte, a férfinak semmi köze Szerbiához.