Elhunyt Charlie Whiting versenyigazgató

A brit szakember Melbourne-ben, a hétvégi Ausztrál Nagydíj helyszínén veszítette életét tüdőembóliában

MH/MTI – 2019.03.14. 09:53 –

Három nappal a Forma-1-es világbajnoki sorozat idei rajtja előtt elhunyt Charlie Whiting a vb versenyigazgatója.

Charlie Whiting

Fotó: Andrew YATES / AFP

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tájékoztatása szerint a brit szakember Melbourne-ben, a hétvégi Ausztrál Nagydíj helyszínén veszítette életét tüdőembóliában.

A 66 éves Whiting 1988-ban került a FIA-hoz, s 1997 óta látta el a versenyigazgatói feladatokat a Forma-1-ben. Többek között ő vezette a pilóták eligazítását, és ő felelt a futamok elindításáért is. Emellett a sportág technikai bizottságát és a versenypályák biztonságát felügyelő bizottságot is vezette.

Halála az egész F1-et megrázta, minden csapat és pilóta, valamint a sportág vezetői is megemlékeztek róla.

"Óriási szomorúsággal tölt el Charlie hirtelen elvesztése. Évtizedek óta ismertem őt, nagyszerű versenyigazgató volt, központi és megkerülhetetlen alak az F1-ben, aki megtestesítette a sportág szellemiségét. Távozásával a Formula–1 elveszítette egy hithű barátját és a sportág egy rendkívül karakteres nagykövetét" – fogalmazott az FIA hivatalos honlapján Jean Todt, a szervezet elnöke.

Korábbi csapatfőnöke, a jelenlegi F1-technikai igazgató Ross Brawn is teljesen letört a hír hallattán.

"Amióta csak a motorsport közelében voltam, ismertem Charlie-t. Dolgoztunk együtt szerelőként, majd barátok lettünk, és rengeteg időt töltöttünk együtt a versenypályákon. Hatalmas szomorúság töltött el, amikor értesültem a szörnyű hírről. Megtört a hír, nem csak nekem, de a Forma-1-nek és a motorsportnak is óriási veszteség. Részvétem a családjának" - fogalmazott Brawn.

A pilóták csütörtöki sajtótájékoztatóját is beárnyékolta Whiting halála, így a szokásos szezon előtti kérdéseket megelőzően a versenyzők is kifejezték részvétüket és megemlékeztek a szakemberről.

"Sokkolt a hír, különösen azért, mert tegnap még beszélgettünk és a pályabejárásnál együtt sétáltunk végig az első néhány kanyarban" - mondta a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája. Hozzátette: Whiting volt az egyetlen kapocs a szabályalkotók és a versenyzők között. - "Olyan valaki volt, akitől bármikor bármit megkérdezhettünk, az ajtaja mindig nyitva állt."

Az ötszörös vb-győztes és címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája szerint Whiting halálával a Forma-1 az "ikonját" veszítette el. "Az elkötelezettségével, minden tettével a sportág pillérévé vált, és nagyon sokat segített a versenyzőknek" - jelentette ki Hamilton.

Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas "szomorú és szürreális" hírnek nevezte, hogy az autósport elitkategóriája hirtelen elveszítette versenyigazgatóját. "Még most sem hiszem el, hogy ez megtörtént. Nagyon sokat tett az általunk szeretett sportágért" - mondta Bottas.

Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája felelevenítette, hogy néhány héttel ezelőtt Genfben töltött egy napot Whitinggal, akivel "nagyon sok mindenről" beszélgetett. "Úgy köszöntem el tőle, hogy találkozunk Ausztráliában az idei szezon rajtjánál, így még hihetetlenebbnek tűnik, hogy most itt vagyunk, és ő már nincs köztünk" - nyilatkozta Verstappen. 

Daniel Ricciardo, a Renault ausztrál versenyzője kiemelte, hogy a szakember mindig nyitottan állt hozzá a pilóták problémáinak kezeléséhez. "Nem könnyítettük meg a dolgát, mégis mindig ott volt nekünk, és valahogy mindig úgy éreztük, hogy a mi oldalunkon áll. Sok kedves és pozitív emlékünk van róla" - tette hozzá Ricciardo.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a sportág "fantasztikus nagykövetének" nevezte Whitingot, akit a Forma-1 érdekeinek "valódi őrzőjeként" jellemzett. "Kiegyensúlyozott szemléletű és megértő volt, de a legfontosabbak számára mindig is az F1 érdekei voltak, ezzel vált a Forma-1-es család alappillérévé" - jelentette ki Wolff.

Mattia Binotto, a Ferrari télen kinevezett csapatfőnöke valódi profinak és rendkívül tájékozottnak írta le a versenyigazgatót, és hangsúlyozta, mindenek előtt "egy csodálatos személyiség volt, aki tisztelettel bánt mindenkivel." "Fáradhatatlan és felvilágosult szakembere volt az autósport világának, és sokat segítette abban, hogy a Forma-1 biztonságosabb és jobb legyen" - mondta a maranellói istálló vezetője.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz Whiting utódja. A helyettese eddig az amerikai Scot Elkins volt, ő azonban nincs ott Melbourne-ben. Az év első nagydíját így az ausztrál Michael Masi felügyeli majd, neki van tapasztalata, a tavalyi szezonban is dolgozott Whiting irányítása alatt.